Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o Hotărâre privind noua metodologie de ocupare a posturilor în învăţământul superior. „Au fost stabilite condiţiile în care universităţile publice şi private vor putea angaja asistenţi, lectori, conferenţari sau profesori”, a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
În ceea ce priveşte candidatura pentru un post de conferenţiar sau profesor universitar, regulile sunt mai stricte. „La concursurile pentru ocuparea posturilor de conferenţiar şi profesor universitar, cel puţin trei membri ai comisiei de concurs trebuie să fie din afara universităţii. Pentru posturile de profesori universitari cel puţin un membru al comisiei de concurs trebuie să fie din străinătate”, a arătat Funeriu.
Acesta a precizat că pentru a elimina un posibil nepotism, candidaţii la posturile de asistenţi, lectori, conferenţiari şi profesori universitari vor depune declaraţii pe proprie răspundere că nu au legături de rudenie şi nici comerciale cu vreunul dintre membrii comisiei de concurs.
„Am eliminat tot ceea ce ţine de posibilul nepotism universitar. Persoane care au relaţii de rudenie, care au avut anterior anumite relaţii comerciale cu unii dintre candidaţi nu pot face parte din comisia de concurs şi nu pot să se afle niciunde pe parcursul scoaterii la concurs a acelor posturi. Candidatul declară pe proprie răspundere dacă există sau nu astfel de legături. Desigur, dacă declaraţia pe proprie răspundere este falsă, în mod evident va suporta rigorile legii”, a mai arătat Funeriu.
Actul normativ mai prevede că publicul are acces la concursurile pentru toate gradele universitare, iar componenţa comisiilor de concurs pentru posturile de profesor şi conferenţiar universitar va fi publicată în prealabil în Monitorul Oficial.
„Pentru a asigura maximum de transparenţă, toate interviurile vor fi publice, anunţate transparent, din timp. Între probele de concurs există o probă obligatorie ce constă în expunerea în minimum 45 de minute a planului de dezvoltare profesională. Meritele profesionale sunt singurele care pot să ducă la obţinerea unui post în învăţământul superior. Nu sunt limitări de vârstă. Singurul criteriu este calitatea judecată prin prisma indicatorilor internaţionali. Altfel spus, criteriile de selecţie vor avea în vedere indicatori recunoscuţi internaţional şi deschiderea internaţională”, a precizat ministrul.
El a mai spus că universităţile vor transmite Ministerului Educaţiei, până pe 30 mai, solicitările pentru numărul de posturi de asistent sau lector universitar, urmând ca posturile scoase la concurs să se încadreze în limita numărului ieşirilor din sistem din aprilie 2009 şi până în prezent.