Ministrul Finanţelor şi totodată vicepremierul României, Florin Georgescu (PSD) predă din iulie 1999 disciplina "Monedă şi Credit", în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Înainte a mai predat la aceeași facultate disciplina "Instituţii Financiare Internaţionale". El și-a început cariera universitară în 1977 și a câștigat în 2011 din activitatea de la ASE, conform declarației de avere,  14.137 de lei.

Ministrul de Externe, Andrei Marga (PNL) este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană și predă această disciplină, dar şi Logică, la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj. Marga și-a înceheiat anul acesta cel de-al patrulea mandat ca rector al acestei universităţi. În anul 2011, el a încasat de la UBB, din salariul din funcția de bază de rector, precum și din resurse bugetare și extrabugetare, suma de 122.091 lei. Pentru alte activități din cadrul UBB, Marga a încasat 98.233 lei.

Noul ministru al Culturii, Mircea Diaconu (PNL), este actor şi profesor la Institutul de Teatru I.L.Caragiale si  directorul Teatrului Nottara din Bucureşti. În declarația sa de avere din 2011, nu apar venituri din activitatea de profesor de la ITC.

Noul ministru al Educației, Corina Dumitreascu  (PSD), este din 12 ianuarie 2007 rectorul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", iar din februarie 2007 a devenit și profesor universitar, la aceeași facultate. În CV-ul Corinei Dumitrescu apar câteva greşeli gramaticale: diplomă de bacalaureat – secţia reală, faptul că printre aptitudinile şi competenţele sale se numără şi "înnotul" sau că a făcut cursuri de Drept Internaţional la Universitatea Standford. Apar, de asemenea, greşeli de scriere. Corina Dumitrescu a fost acuzată de incompatibilitate după a fost aleasă membru CSM din partea societăţii civile. Aceasta a declarat un venit anual încasat pentru 2011 de aproape 300.000 de lei de la Universitatea Dimitrie Cantemir pentru pozitia de profesor-rector si aproape 33.000 de lei din functia de vicepresedinte al Asociatiei de Cultura "Dimitrie Cantemir".

Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi (PSD), este profesor la Universitatea Apollonia din Iași, specializată în medicina dentară. De asemenea, el medic internist, specialist nefrolog și membru al Academiei de Științe Medicale din România. Cepoi a câștigat ca profesor la universitate circa 13.140 de lei, în 2011.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, este profesor şi lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Din 1998 până în 1999 a predat matematică la Grupul Şcolar "C.D. Neniţescu" din Baia Mare. Din  2005, Pop predă la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din Baia Mare. În 2011, el a avut un salariu de profesor de 18.850 de lei. Veniturile sale de la sindicat au fost, în acelaşi an, de peste 77.000 de lei.
Ministrul Comunicaţiilor Dan Nica (PSD), a fost profesor asociat al Universităţii "Dunărea de Jos" pentru telecomunicaţii şi transmisiuni de date, între 1993 – 1996.