Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în decursul acestui an, se încearcă reorganizarea a până la nouă ministere. Această acțiune va fi continuată și în decursul lui 2024.
Marcel Ciolacu promite continuarea procesului de reorganizare
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în acest an se va realiza reorganizarea unui număr de șase-nouă ministere. Procesul va fi continuat, ulterior.
Șeful Executivului a precizat că nu vrea ca lucrurile să fie făcute „pe colţul biroului”. Premierul a oferit și câteva exemple de instituţii unde se va finaliza acest proces.
El a menționat Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, al Agriculturii şi Secretariatul General al Guvernului.
Premierul a menționat că a observat costurile, în special în domeniul energiei, atunci când au fost emise anumite Ordonanțe fără o abordare adecvată.
El a mai subliniat că aceasta a avut un impact semnificativ asupra tuturor, deoarece banii din buget sunt ai tuturor.
„Vom finaliza între şase şi nouă ministere, anul acesta, şi pe urmă vom continua. Nu sunt adeptul de a face nişte lucruri pe colţul biroului.
Am văzut costurile, de exemplu în energie, când s-au făcut anumite Ordonanţe pe colţul biroului şi ne-a costat foarte mult, pe noi toţi, pentru că banii din buget sunt ai noştri, la toată lumea”, a completat premierul.
Ministerul Transporturilor va fi reorganizat până la finalul anului 2023
Marcel Ciolacu a indicat că a avut o discuție cu ministrul Transporturilor. El a adăugat că planifică să finalizeze reorganizarea în cadrul acestui minister până la sfârșit de 2023.
Premierul a explicat că există ministere importante, cum ar fi Ministerul Muncii, care cu siguranță va fi reorganizat în acest an. Cu această ocazie, el a menționat promisiunile anterioare în această direcție.
De asemenea, el a afirmat că Secretariatul General al Guvernului (SGG) va suferi reorganizări în cursul acestui an, iar în cazul Ministerului Agriculturii, care inițial avea aproximativ 111 instituții, numărul acestora va rămâne în jurul a 43.
Ciolacu a explicat că există multe schimbări, dar s-a luat timp pentru a evita eventualele erori și pentru a planifica atent procesul de reorganizare. El a subliniat că nu se poate considera neapărat o amânare a acestor acțiuni.
„Sunt ministere importante, Ministerul Muncii, categoric se va face anul acesta, ştiţi promisiunile făcute. SGG-ul, se va face anul acesta, Ministerul Agriculturii, acolo erau vreo 111 instituţii, rămân vreo 43.
Sunt foarte multe modificări, dar am luat un timp, astfel încât să nu greşim şi să gândim foarte bine această reorganizare. Nu este o amânare propriu-zisă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
În noiembrie, premierul anunța că unul dintre scopurile acestei reorganizări este dobândirea unei „administrații mai suple”.