”Fiecare va şti ce performanţă are fiecare universitate în diversele programe de studii pe care le poate oferi studenţilor, iar alocările financiare vor fi făcute ţinând cont de aceste clasificări şi ierarhizări”, a spus Boc.
În acest fel, statul va acorda bani doar universităților performante. ”Consecinţa acestei clasificări este că statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă, fie de licenţă – care de exemplu are absolvenţi absorbiţi foarte bine pe piaţa muncii locale, fie universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate, în baza criteriilor internaţional acceptate”, a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Potrivit noilor reglementări, universităţile vor fi clasificate astfel încât să poată organiza examene de licenţă, licenţă şi masterat sau licenţă, masterat şi doctorat. ”Evaluarea se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în aceste universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia cu mediul extern şi capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi modernizare”, a mai arătat Funeriu.
Aceasta după ce în baza vechilor reglementări, ”locurile la licenţă, master, doctorat acordate universităţilor se dădeau în mare parte după bunul plac al ministrului sau aparatului ministerial”, spune ministrul, iar ”acest lucru nu va mai fi posibil în baza Legii educaţiei”.
Datele colectate de la universităţi, privind performanţele acestora, pot fi consultate pe site-ul https://chestionar.uefiscdi.ro.
Guvern: Universitățile, finanțate în funcție de performanțe
4 august 2011, 10:48
Ultima modificare în 4 august 2011, 13:48
Premierul Emil Boc a anunțat că Executivul a adoptat o Hotărâre prin care universităţile vor fi clasificate, iar programele de studii vor fi ierarhizate în vederea finanţării de către stat în funcţie de performanţe.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Elevii vor primi mere în valoare de 12, 5 milioane de euro
- Angajatorii pot testa noua versiune a Registrului general de evidenţă a salariaţilor
- Românii muncesc cele mai multe ore pe săptămână dintre angajaţii din UE
- Românii cred că muncesc prea mult pentru salariul pe care-l iau
- Facultățile de medicină din România atrag studenții străini
- Spania închide ușile românilor care vor să muncească
- Tinerii români vor să învețe să administreze afaceri: 17 candidați pe loc
- Cine profită de sclavii români de pe plantațiile străine
- Se înteţeşte lupta pentru combaterea muncii la negru: amenzi 35 milioane lei în mai-iunie
- 30 de licee din România vor avea secții bilingve francofone