Guvernanţii negociază una şi legiferează alta

Premierul Emil Boc a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că nu ştie ce au negociat reprezentanţii Ministerului Muncii cu sindicaliştii referitor la Legea Salarizării Unice. Practic, sindicatele au discutat o variantă de proiect, au ajuns cu oficialii de la Muncă la o formulă, dar în şedinţa de guvern nu s-a ţinut cont de aceste discuţii.Emil Boc a afirmat că nu cunoaşte niciun detaliu despre negocierile dintre sindicate şi Ministerul Muncii, nu ştie ce procente de

Premierul Emil Boc a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că nu ştie ce au negociat reprezentanţii Ministerului Muncii cu sindicaliştii referitor la Legea Salarizării Unice. Practic, sindicatele au discutat o variantă de proiect, au ajuns cu oficialii de la Muncă la o formulă, dar în şedinţa de guvern nu s-a ţinut cont de aceste discuţii.

Emil Boc a afirmat că nu cunoaşte niciun detaliu despre negocierile dintre sindicate şi Ministerul Muncii, nu ştie ce procente de creşteri salariale au fost decise în acele întâlniri. În schimb, el susţine că pe proiectul de lege, aşa cum a intrat în primă lectură în şedinţa de guvern, „nu s-au făcut reduceri, nu am tăiat nimic de la nimeni”. Concret, negocierile sindicaliştilor nu au avut nicio utilitate practică, în proiect aflându-se alte cifre.

Premierul a susţinut că, dincolo de orice discuţii referitoare la negocieri, „vor fi o serie de creşteri salariale pentru cei cu venituri mici şi un ritm de creştere mai greu pentru cei cu salarii mari, sau unele dintre acestea vor îngheţa. Astfel că, în timp, se va ajunge la coeficienţii stabiliţi”.

Nu s-a decis nimic

Boc a prezentat traseul legislativ, precizând că „în recenta şedinţă de guvern nu s-a decis nimic, am primit proiect în primă lectură. Am cerut până marţi, de la Ministerul de Finanţe, o analiză financiară. După ce o vom avea, proiectul va intra în dezbatere publică de la 1 iulie. Nu am decis încă dacă ne vom asuma răspunderea sau sub ce formă va fi trecută această lege. O să decidem acest lucru în toamnă”.

Trebuie menţionat că, dacă discuţiile pe tema acestui proiect vor trena, votul final şi intrarea în vigoare ar putea coincide cu alegerile prezidenţiale din noiembrie, pentru care şeful statului nu şi-a anunţat încă, oficial, intenţia. Dacă legea va trece de Parlament, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.