Economia Marii Britanii a reintrat în recesiune mai rapid decât s-a estimat iniţial şi pare puţin probabil să se redreseze curând, arată datele oficiale publicate astăzi, care confirmă avertismentul lansat marţi de guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, transmit AP şi Reuters.
Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3% în perioada ianuarie-martie 2012, aşa cum s-a estimat iniţial, dar în ultimul trimestru din 2011 s-a înregistrat un declin de 0,4%, mai adânc decât s-a crezut iniţial (0,3%), a anunţat joi Oficiul Naţional de Statistică.
Perspectivele economice ale Marii Britanii s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni din cauza turbulenţelor din zona euro, a avertizat marţi guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King.
"În ultimele şase săptămâni… am fost foarte impresionat de multiplele schimbări care au avut loc de când am emis Raportul privind inflaţia din luna mai. Sunt pesimist privind perspectiva zonei euro, care se înrăutăţeşte în continuare", a afirmat King în faţa Comitetului Trezoreriei al Parlamentului Marii Britanii.
Datele publicate joi ar putea stimula Banca Angliei să reia programul de cumpărare de active de 325 miliarde de lire sterline (511 miliarde de dolari), ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii. Deja analiştii estimează că BoE va injecta încă 50 miliarde de lire sterline la şedinţa de politică monetară din 5 iulie.
Anul trecut, BoE a decis să activeze programul de cumpărare de active, cu încă 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), după ce a injectat 200 milioane de lire sterline în perioada martie 2009 – ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE). Aceasta este o strategie de politică monetară ce presupune injectarea unei cantităţi mari de bani în sistem atunci când este nevoie, pentru a menţine nivelul dobânzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic şi a oferi suficientă lichiditate băncilor pentru a revigora creditarea.
Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca rata dobânzii să rămână la 0,5% în 2012 şi 2013.
"Credem că recesiunea va continua probabil în trimestrul doi din 2012. Încă există numeroşi factori care ar putea constrânge redresarea, mai ales înăsprirea condiţiilor de creditare", a avertizat Vicky Redwood de la Capital Economics.
Băncile au devenit reticente în a acorda credite persoanelor fizice şi juridice deoarece trebuie să-şi majoreze capitalul şi să-şi reducă nivelul creditelor neperformante.
În mai, Banca Angliei (BoE) a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei în acest an şi a avertizat că inflaţia va rămâne peste ţinta fixată încă un an.
În urmă cu trei luni Banca Angliei prognoza un avans al Produsului Intern Brut al Marii Britanii de 1%, iar recent estima o creştere de 0,8% în 2012. De asemenea, BoE a renunţat la ţinta de inflaţie de 2% până la sfârşitul anului.
Pentru 2013 BoE estimează un avans de 2,7% al Produsului Intern Brut al Marii Britanii, faţă de 3% cât estima în februarie.
Sursa: Agerpres