Guvernatorul băncii Bulgariei pleacă acasă

Ivan Iskrov, şeful băncii centrale din Bulgaria şi-a dat demisia şi va părăsi postul începând cu data de 10 iulie a.c.

Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei (BNB), Ivan Iskrov, şi-a prezentat demisia din funcţie, începând cu 10 iulie, şi a solicitat Parlamentului de la Sofia să găsească urgent un succesor, transmit Reuters şi BTA. Legea prevede ca în perioada 10 iulie – 10 august să fie ales un nou guvernator, care să-şi preia funcţia la 10 octombrie. Dar Iskrov insistă ca succesorul său să preia funcţia la 10 iulie şi a cerut oficialilor să lase deoparte toate diferendele politice care ar putea afecta alegerea unui nou guvernator.

Demisia lui Iskrov a fost cerută de toate partidele după ce, anul trecut, colapsul Corporate Commercial Bank (Corpbank) a declanşat cea mai mare criză bancară pe care Bulgaria a înregistrat-o după anii '90. Guvernatorul BNB a fost considerat vinovat pentru colapsul Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria.

Noul guvernator va trebui să înăsprească supravegherea sistemului bancar, să pregătească băncile pentru testele de rezistenţă de anul viitor şi să lucreze la planurile Bulgariei pentru aderarea la zona euro. Candidatul cu cele mai mari şanse este Dimitar Radev, un economist care a lucrat la Fondul Monetar Internaţional şi a cărui candidatură este susţinută de partidul de la putere GERB şi de partenerul de coaliţie Blocul Reformist. În plus, Radev ar putea să beneficieze şi de sprijinul principalelor partide de opoziţie – socialiştii şi minoritatea turcă. Ceilalţi candidaţi sunt Biser Manolov, un expert financiar din Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Grigorii Vazov, un fost adjunct al ministrului Economiei, şi Victor Yotzov, un economist care a ocupat şi funcţia de reprezentant al Bulgariei la FMI.

Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria, a instaurat din 1997 un Consiliul Monetar, prin care moneda naţională este legată de euro, ceea ce contribuie la menţinerea datoriei externe la un nivel relativ scăzut.

Sursa: AGERPRES