Creşterea economiei Franţei va fi aproape de zero în acest an, a estimat Noyer.
Încrederea investitorilor în Franţa depinde dorinţa Guvernului de a-şi îndeplini angajamentele de reducere a deficitului, se arată în raportul anual al Băncii Franţei publicat marţi. ‘Guvernul trebuie acum să se concentreze pe reducerea cheltuielilor publice pentru a-şi îndeplini obiectivele, deoarece povara taxelor a ajuns la un nivel ridicat şi orice creştere suplimentară a contribuţiilor angajatorilor va duce la o deteriorare a activităţii economice şi a scăderii numărului de angajaţi’, a afirmat Noyer.
El a explicat că în prezent cheltuielile cu asistenţa socială, care se ridică la 30% din PIB, sunt nesustenabile, iar cel mai bun mod de a rezolva această problemă îl reprezintă reducerea cheltuielilor şi nu majorarea contribuţiilor în sistem. Deşi a salutat eforturile de reformare a muncii din acest an, Noyer a afirmat că sunt necesare măsuri suplimentare. O majorare a contribuţiilor la pensii sau majorarea vârstei de pensionare par să fie inevitabile, a avertizat oficialul francez.
Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a intrat în a treia recesiune de la criza financiară din 2008-2009, după un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% în primul trimestru din 2013, similar cu cel înregistrat în ultimele trei luni din 2012. Săptămâna trecută, ministrul Bugetului, Bernard Cazeneuve, a declarat că Franţa va continua anul viitor măsurile de consolidare a deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor şi nu vor fi majorate taxele.
Guvernul de la Paris se aşteaptă la o creştere de 0,1% în acest an a Produsului Intern Brut al Franţei. Comisia Europeană a acordat Franţei un răgaz de doi ani, până în anul 2015, pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, din cauza perspectivelor slabe privind redresarea economiei.
Sursa: Agerpres