Luni, la Bruxelles, Grecia şi creditorii săi internaţionali au convenit să reia discuţiile, după o pauză de mai multe săptămâni. Inspectorii care reprezintă creditorii internaţionali ai Greciei sunt aşteptaţi să revină la Atena şi să reia discuţiile cu autorităţile elene cu privire la noi reforme în sectorul pensiilor, taxelor şi legislaţiei muncii.
"Încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a programului de asistenţă este imperativă", a spus Stournaras, avertizând că ritmul de creştere de 2,5% preconizat de Banca Centrală pentru acest an depinde de finalizarea revizuirii. "Dacă negocierile se prelungesc şi nu se va ajunge la un acord, atunci Grecia va intra într-un nou ciclu de incertitudine, deteriorarea relaţiilor cu partenerii şi creditorii, ceea ce va arunca economia în stagnare", a apreciat Stournaras.
În replică, premierul grec, Alexis Tsipras, a apreciat că revizuirea ar putea să se finalizeze până la data de 20 martie după ce părţile au ajuns la un "compromis rezonabil". Într-un discurs în Parlament, Tsipras a subliniat că Grecia a ajuns la o nouă etapă în relaţia cu UE şi FMI iar creditorii au acceptat să pună capăt austerităţii. "Cred că a fost un moment de cotitură pentru toate părţile în direcţia depăşirii austerităţii şi a ne concentra pe o modificare a mixului de politici pe care Grecia trebuie să le urmeze în prezent", a spus Tsipras.
Revizuirea programului de asistenţă convenit de Grecia şi creditorii săi din zona euro a fost afectată de numeroase întârzieri şi dispute între autorităţile de la Atena, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Lipsa unui acord cu privire la ţintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor şi reformele promise de oficialii de la Atena au dat naştere la îngrijorări potrivit cărora Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.
AGERPRES