Băncile din Grecia au la dispoziţie suficiente fonduri din pachetul de asistenţă financiară pentru a face faţă în cazul unui necesar suplimentar de capital, din cauza creditelor neperformante, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, George Provopoulos, într-un interviu acordat site-ului bankingnews.gr., transmite Reuters.
Creditorii internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) au cheltuit până acum aproximativ 40 miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor elene, ca parte a asistenţei financiare de 240 miliarde de euro.
Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia. Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank – sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.
Scenariul BlackRock prevede un declin al economiei de 2,5% în 2014, faţă de o creştere de 0,6% estimată de FMI. Pentru 2015, se prognozează o scădere a PIB-ului de 0,5%, în timp ce FMI se aşteaptă la un avans de 2,9%.
George Provopoulos a dat asigurări că există suficienţi bani pentru a acoperi orice necesităţi de finanţare care ar putea fi dezvăluite de raportul BlackRock.
‘Nu mă pot pronunţa înainte de publicarea rezultatelor testelor de stres. Dar pot spune cu certitudine că există fonduri suficiente pentru a face faţă în cazul unui necesar suplimentar de capital’, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.
Acesta a reafirmat că se aşteaptă la revenirea pe creştere a economiei Greciei în 2014, după şase ani de recesiune, iar ţara va înregistra anul acesta primul excedent de cont curent din ultimele decenii.
Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a crescut semnificativ în 2013, la mai mult decât dublul capitalului băncilor din Grecia, conform unui raport publicat luna acesta de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).
În prezent, împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au urcat la 65 de miliarde de euro, în timp ce capitalul băncilor din Grecia este de doar 30 de miliarde de euro, apreciază PwC.
Rata creditelor neperformante a depăşit 30% din totalul împrumuturilor emise, faţă de 25% la sfârşitul lui 2012 şi 18% la sfârşitul lui 2011. Cu toate acestea, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). AGERPRES