Așadar, Parlamentul din Republica Moldova a votat pentru revocarea din funcție a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Proiectul a fost susținut de 81 deputați din partea PAS și Blocului PCRM-PSRM.
Parlamentul din Republica Moldova l-a revocat din funcție
De asemenea, deputații au audiat mai multe instituții ale statului cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar – evoluția dosarului „Furtul miliardului”, conform informațiilor publicate de Deschide.
Astfel, parlamentarii au solicitat demisia guvernatorului Băncii Centrale, Octavian Armașu. Acesta s-a confruntat cu mai multe acuzații.
„Sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei”, arată acuzațiile.
Mai apoi, arlamentarii au inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare proiectul privind revocarea din funcție a lui Octavian Armașu.
Octavian Armașu s-a confruntat cu mai multe acuzații
Potrivit sursei menționate, Octavian Armașu s-a confruntat cu mai multe acuzații. De exemplu, a fost acuzat de gestionarea defectuoasă a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar în dosarul numit generic „Frauda bancară”.
Deputații au constatat că Armașu nu îndeplinește condițiile de exercitare a atribuțiilor, notează sursa menționată. Acestea sunt stabilite în Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.
Conform Legii cu privire la BNM, guvernatorul este revocat la propunerea preşedintelui Parlamentului. Este necesar votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleși, ceea ce reprezintă cel puțin 67 de voturi.
Radu Marian a oferit anterior mai multe informații
Deputatul PAS, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a oferit anterior mai multe informații.
„În rezultatul audierilor de azi din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a spus Radu Marian, potrivit sursei menționate.
Acesta a spus că conducerea BNM nu s-a îngrijit să protejeze instituția de unii angajați implicați în protejarea intereselor beneficiarilor „fraudei bancare”.
Mai mult, persoanele respective au făcut tot posibilul ca să protejeze grupul „Șor” în instanțele judecătorești de răspunderea penală.