Oficialul a arătat că, în timp ce BNR menţine dobânda la 6,25%, dobânzile la creditele în lei nu coboară sub 12-13%. Guvernatorul BNR a afirmat că dobânzile nu coboară foarte mult inclusiv din cauza fricii că inflaţia va reveni. Isărescu a menţionat că inflaţia este un trend descrescător, iar în septembrie inflaţia anuală a intrat în intervalul ţintă (respectiv a coborât sub 4%), însă „lumea nu crede în ea”.
De asemenea Isărescu a declarat că majoritatea creditelor neperformante sunt la două-trei bănci, care au acordat credite de consum pe perioade foarte lungi, de 20 de ani.
„Au fost bănci care, în goana după cota de piaţă, după bonusuri, şi mă opresc aici cu «răutăţile», au dat credite de consum pe 20 de ani. Nu sunt multe, sunt două-trei. Exact acolo sunt cele mai multe credite neperformante”, a spus șeful BNR. Potrivit acestuia, creditele de consum pe o perioadă de 5-7 ani nu îşi au rostul, iar creditul în valută trebuie păstrat, pentru că nu există resurse în lei pe termen lung.
În ceea ce priveşte creditul în valută, Isărescu le-a recomandat bancherilor să pună corect riscul acestuia în preţul creditului şi să le explice clienţilor aceste riscuri.
Sursa: Agerpres
Guvernatorul BNR: „Costul creditului în lei este excesiv de mare”
5 octombrie 2011, 14:37
Ultima modificare în 5 octombrie 2011, 17:37
Costul creditului în lei este excesiv de mare, iar Banca Naţională a României (BNR) încurajează ieftinirea acestuia, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Etichete: bnr,
credite,
guvernator bnr,
isarescu mandat
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook