Inflația va continua să scadă în următoarea perioadă
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat joi, 15 februarie 2024, că rata anuală a inflației va continua să înregistreze o traiectorie descendentă. Este de așteptat să scadă în mod constant.
În prezent, BNR ia în considerare posibilitatea reducerii dobânzilor în viitor. Totuși, este necesară o perioadă de așteptare de cel puțin două luni, după creșterea inflației din ianuarie 2024, pentru a lua o decizie în această privință. Potrivit Institutului de Statistică, rata anuală a inflației a crescut, luna trecută, la 7,4%, fiind în creștere față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului 2023 (6,6%).
BNR a revizuit recent prognoza pentru inflația de la finalul anului 2024 la 4,7%, în scădere față de estimarea anterioară de 4,8%. Pentru anul 2025, a prognozat o inflație de doar 3,5%.
„Am discutat şi un calendar de reduceri de dobândă, dar trebuie să aşteptăm cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie ca să ne convingem.
Credem în această traiectorie, inflaţia se duce în jos, dar ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu, de scădere a preţurilor de consum ca să luăm o decizie”, a zis el, joi, 15 februarie 2024.
Este crucial să se găsească modalități de a finanța deficitul bugetar
Potrivit spuselor sale, este crucial să găsim modalități de a finanța deficitul bugetar. Nu ne permitem să tratăm superficial această problemă. Într-o conferință de presă, a fost întrebat despre posibilele riscuri asociate cu introducerea unor noi măsuri fiscale și dacă este îngrijorat de faptul că, anul trecut, Guvernul României a împrumutat 203 miliarde de lei.
„Oricum nu mă bucură. Am înţeles că e o problemă, dar nu datoria sau suma aceea este problema, ci deficitul. Deficitul, cum v-am spus, văd şi eu unele discuţii şi nu mi se par serioase, deficitul trebuie finanţat. Dacă rămâi cu el nefinanţat e ca şi cum ai avea nişte cheltuieli pe care nu le onorezi. Şi ele pot să fie de orice fel. S-a făcut datorie deoarece există un deficit.
Nu sunt discuţii serioase, cele care spun, domnule, dar s-a făcut datorie. S-a făcut datorie pentru că avem un deficit, a fost mai mare sau destul de mare şi el trebuie să fie finanţat din surse interne sau din surse externe.
Dar în clipa aceea în care ai un deficit, deficitul trebuie să fie finanţat. Nu cred că suntem o ţară care să ne putem juca cu finanţarea deficitului. Apar, într-adevăr, penalizările, când ai deficit prea mare, în sensul că dobânzile cresc. Avem stabilitate de curs, avem inflaţie, am văzut creştere economică”, a explicat el.
Au luat în considerare faptul că ceea ce s-a implementat este probabil maximul pentru un an electoral. De asemenea, au presupus că ajustarea sau consolidarea fiscală va fi graduală, deși această ipoteză nu este explicit menționată.
Societatea nu este dispusă să accepte nici reduceri de cheltuieli, nici creșteri de impozite. Sursa pentru finanțare trebuie să vină din exterior, prin împrumuturi. Totuși, nici aceasta nu este o soluție perfectă deoarece țara s-ar putea găsi fără finanțare pentru deficit.
„Eu le citesc de la dumneavoastră din presă aproape zilnic, riscurile astea. Şi dumneavoastră mă întrebaţi pe mine. Întrebaţi la Ministerul de Finanţe. Noi am mers pe ipoteza că ce s-a introdus este maximum pentru un an electoral, aşa am judecat noi.
Şi ipoteza pe care v-am spus-o şi care nu e trecută în clar, sper că n-am greşit, este că ajustarea sau consolidarea fiscală se va face gradual. E clar că societatea nu acceptă şi nu e vorba numai de anul electoral.
Asta este ţara în care trăim. Câte discuţii şi pe partea aia, deci nici să tăiem cheltuieli, nici să ne majorăm impozite. De unde atunci? Din exterior, deci să ne împrumutăm în continuare, dar nici asta nu… Vai de mine, ţara s-a împrumutat, cum să rămână fără finanţare în deficit?”, a afirmat el.
În 2023, deficitul bugetar a fost de 89,90 miliarde lei
Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar înregistrat, anul trecut, a fost de 89,90 miliarde lei, echivalent cu 5,68% din PIB. A fost, totuși, în scădere față de deficitul înregistrat în anul 2022, de 80,77 miliarde lei, reprezentând 5,76% din PIB.
În prezent, FMI prognozează că deficitul bugetar al României va fi de 5,75% în acest an. Se va situa peste 6% din PIB în anii următori.