Acesta a făcut referire la propunerea potrivit căreia în legea fundamentală a statului să se menţioneze obţinerea unei creşteri economice de minimum 5%, iar neatingerea acestei ţinte să ducă la demisia automată a Cabinetului aflat în acel moment la guvernare.
‘A existat şi o propunere mai îndrăzneaţă, interesantă, ca o creştere de 5% să fie trecută în Constituţie şi, în momentul în care un Guvern nu atinge 5%, să îşi dea automat demisia. Binenţeles că am reacţionat şi eu şi alţi colegi economişti, subliniind faptul că această creştere economică este în primul rând endogenă, nu depinde de un clic, şi i-am pus o întrebare simplă, fundamentală – că cei care au lansat ideea să vadă dacă în vreo Constituţie din lume, peste 200, există o asemenea prevedere. Există prevederi să nu se depăşească datoria publică, deficitul public, dar o prevedere de un minim de creştere economică nu există nicăieri în lume’, a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul susţine că o asemenea ‘propunere îndrăzneaţă’ reflectă o preocupare de a se asigura o creştere economică rapidă, deoarece se doreşte recuperarea decalajului de dezvoltare existent între România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană.
‘Ce trebuie să facem pentru a avea o creştere economică mai accelerată? Să ieşim dintr-un nivel de 2% – avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflaţie şi 2% creştere economică. Şi ce am vrea? Am vrea ca unul din cei patru de 2%, respectiv creşterea economică, să se dubleze, fără ca ceilalţi trei de 2% să nu se strice. Să rămânem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent – poate să fie şi mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie să plăteşti datoriile – şi 2% inflaţie, pentru că asta înseamnă stabilitate, încredere, capacitatea de a-ţi dezvolta planul viitor’, a explicat oficialul BNR.
El a atras atenţia asupra faptului că doi factori esenţiali sunt cei care contribuie la creşterea PIB-ului potenţial, respectiv locurile de muncă existente şi productivitatea, care ar trebui stimulate.
Referitor la primul factor, Isărescu a atras atenţia că, demografic, România va avea o problemă pe termen lung, iar în ceea ce priveşte productivitatea, aceasta depinde de mai mulţi factori, precum calitatea muncii, management şi investiţii.
SURSA: Agerpres