Guvernatorul regiunii Kaliningrad a propus interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între cele trei state baltice şi Rusia

Ucraina

Sursă: Dreamstime

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, a propus luni, 11 iulie, interzicerea totală a circulației mărfurilor. Acesta a explicat că restricția ar fi o „măsură reciprocă”

Avertisment grav din Rusia! Tocmai au făcut anunțul: Propunem interzicerea completă

Mai precis, guvernatorul regiunii Kaliningrad a propus luni interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între cele trei state baltice şi Rusia, ca răspuns la ceea ce administraţia rusă a exclavei califică drept „blocadă” a Lituaniei instituită împotriva acesteia.

„Ca măsură reciprocă, noi propunem interzicerea completă a circulaţiei mărfurilor între cele trei state baltice şi Rusia”, a afirmat Anton Alihanov, conform informațiilor preluate de reuters.com

Totuși, acesta a spus că regiunea Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia pe coasta Mării Baltice, ar urma să fie exceptată de la această interdicţie.

Lituania a extins luni restricţiile asupra comerţului prin teritoriul său către exclavă, în contextul aplicării treptate a sancţiunilor Uniunii Europene anunţate anterior împotriva Moscovei.

Mai exact, Lituania a extins lista mărfurilor al căror tranzit către şi dinspre regiunea Kaliningrad va fi suspendat în temeiul sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Noile restricţii includ interzicerea transportului de beton, lemn, alcool şi a produselor chimice industriale pe bază de alcool.

Autorităţile de la Vilnius au explicat că au impus restricţii începând cu 20 iunie, într-un efort de consolidare a măsurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Vești proaste pentru Rusia

Legătura economică a Rusiei cu Occidentul s-a destrămat odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei. O analiză publicată de Forbes susține că, deși Rusia ar putea să câștige o parte din teritoriul Ucrainei, va pierde mai mult la capitolul creștere economică și respect global. În schimb, scrie Forbes, Ucraina are șansa să se reinventeze și să devină un partener deplin în UE.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică era izolată economic. Dar când Mihail Gorbaciov a instituit „Glasnostul” în 1985, lumea occidentală a început să se destindă față de Est. Iar când Zidul Berlinului a căzut, în 1989, comunitatea internațională a primit cu brațele deschise petrolul și gazele Rusiei, scrie Forbes.

Rusia a fost unul dintre cei trei mari producători, alături de Arabia Saudită și Statele Unite. În 2020, veniturile din petrol și gaze au fost de 219 miliarde de dolari, potrivit Rosstat. Cele două sectoare combinate au reprezentat 60% din exporturile Rusiei și 40% din bugetul său federal.

Cu toate acestea, invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin a amenințat stabilitatea globală și, ulterior, a consolidat NATO. Occidentul a intensificat ajutorul în armament pentru Ucraina și a adoptat sancțiuni economice dure, precum blocarea petrolului și gazelor Rusiei pe piețele mondiale.

Companiile Gazprom, Lukoil, Rosneft și Surgutneftegas din Rusia sunt giganții cu cel mai mare venit net.