Pe fondul crizei financiare, care a dus la restrångerea activităţii sau chiar la falimentul unor bănci de investiţii, statele au devenit finanţatori în tranzacţiile defăşurate la nivel mondial.

Criza financiară şi-a pus amprenta asupra pieţei globale de fuziuni şi achiziţii într-un mod mai puţin aşteptat. Guvernele nu s-au mărginit la a acorda doar ajutoare financiare companiilor aflate în dificultate, ci au înlocuit marii finanţatori de leverage buy-out (LBO), notează un raport preliminar asupra pieţei globale de M&A al Mergermarket. În ultimul trimestru al anului trecut, valoarea achiziţiilor în regim LBO a scăzut cu 86%. „Aproape toate tranzacţiile din trimestrul patru al anului 2008 au avut numeroase componente de ajutor financiar sau subvenţii din partea statelor“, notează autorii raportului. „Trei dintre cele mai mari tranzacţii din 2008 au îmbrăcat forma unor astfel de ajutoare, iar dacă se iau în calcul şi achiziţiile în care au fost implicate companii cu capital majoritar de stat, atunci jumătate din primele zece tranzacţii, însumånd o treime din valoarea totală a acestora, au implicat direct autorităţile“.

Intervenţiile nu au putut stopa însă declinul pieţei globale de fuziuni şi achiziţii, care a scăzut cu 28% comparativ cu intervalul similar din 2007. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Europa, unde valoarea tranzacţiilor în ultimul trimestru din 2008 a fost cu 34% mai mică faţă de perioada similară a anului precedent, iar cea mai mică scădere, de 17%, a înregistrat-o Asia.

Aşa cum era de aşteptat, criza financiară a modificat ierarhiile atåt în topul principalilor intermediatori, cåt în clasamentul celor mai mari tranzacţii. Cele două mari bănci de investiţii care au dominat topul tranzacţiilor, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au fost detronate din poziţiile de lider. JP Morgan a reuşit să încheie anul trecut pe prima poziţie în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor efectuate, cu 764 de miliarde de dolari, în timp ce KPMG a trecut în fruntea clasamentului ca număr de tranzacţii, cu 256 de dealuri încheiate pånă în decembrie 2008, însă competiţia la acest capitol este strånsă, UBS ocupånd poziţia a doua, cu 256 de tranzacţii.

Pe piaţa europeană, eforturile de consolidare ale unor sectoare cum ar fi cel al companiilor aeriene, serviciilor financiare sau industria auto s-au lovit de incapacitatea de finanţare a tranzacţiilor, multe proiecte fiind amånate. „Surprinzător, în ciuda temerilor privind o recesiune globală, investiţiile în sectorul bunurilor de larg consum au crescut, însumånd 20% din totalul tranzacţiilor europene, propulsånd acest segment pe locul doi, după serviciile financiare şi peste sectorul minier, energetic şi de utilităţi“, menţionează studiul Mergermarket.

JP Morgan, în termeni de valoare a contractelor intermediate, respectiv Deloitte, ca număr de tranzacţii în care a fost implicată în calitate de consultant financiar, conduc în topul european al activităţii de M&A pe 2008.

Pe piaţa romånească, o singură tranzacţie notabilă

140-23897-17business222.jpgÎn Europa Centrală şi de Est, Merrill Lynch a detronat liderul de anul trecut, UBS, în topul valorii tranzacţiilor în care au fost consultanţi, cel din urmă căzånd pe locul 11. Deloitte se menţine în fruntea topului, ca şi în 2007, la număr de tranzacţii intermediate şi pe piaţa central şi est europeană.

„În Romånia, singura tranzacţie notabilă din ultimul trimestru din 2008 a fost preluarea producătorului de lactate Rarău de către rivalul Albalact“, spune Gelu Tudose, partener al Qubit Partners, companie de consultanţă în fuziuni şi achiziţii. „Piaţa va stagna şi în prima parte a anului viitor, din cauză că cei care cumpără vor să cumpere foarte ieftin, iar vånzătorii nu sunt dispuşi să cedeze şi vor vinde doar siliţi de incapacitatea de a se finanţa“, adaugă Tudose. Amintind de zicala lui Warren Buffet, „fii lacom cånd celorlaţi le e frică şi fii temător cånd ceilalţi sunt lacomi“, acesta spune că situaţia poate fi profitabilă pentru o bancă inspirată. „Foarte multe companii au probleme şi sunt nemulţumite de relaţia lor actuală cu băncile cu care lucrează. Un bancher inteligent ar putea lua acum crema companiilor din piaţă, refinanţånd creditele acestora la alte bănci, şi astfel s-ar alege cu clienţi la care visa, dar nu spera să îi aibă în condiţii normale“, încheie Tudose.

441,6 miliarde de dolari au totalizat primele zece tranzacţii desfăşurate anul trecut la nivel mondial.

140-23898-17business111.jpg