Valul de refugiaţi din Europa a condus la prăbuşirea sistemelor de monitorizare din punctele de trecere a frontierelor, a declarat Filippo Grandu, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Numai conflictul din Siria a condus aproape 10 milioane de cetățeni să caute refugiu în străinătate. Turcia, Iordania și Libanul găzduiesc peste 90% dintre acești refugiați, conform World Economic Forum.
Europa trebuie să se gândească la o reinventare a modului în care primeşte oamenii şi a modului în care împărtăşeşte această responsabilitate între statele membre.
„Europa nu mai are un concept de solidaritate comună”, a spus Grandi.
Criza refugiaților a dezvăluit, de asemenea, slăbiciunea Europei în ceea ce privește integrarea pe termen lung în societate a noilor sosiri.
Mesajul lui Grandi a fost reluat de Louise Mushkiwabo, Ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării din Rwanda, care i-a cerut Europei un angajament politic mai mare.
“Este uşor pentru noi, politicienii, să ne ascundem în spatele cuvântului “umanitar”, dar refugiaţii sunt o consecinţă a politicii proaste şi trebuie să abordăm această situaţie.”, a transmis Mushikiwabo. El le-a cerut europenilor să fie răbdători, să le acorde timp şi să facă faţă problemei. Cetăţenii Europei trebuie să înţeleagă de ce aceşti oameni vin în ţările lor şi ce soluţii se găsesc pentru a face faţă provocărilor.
Preocuparea majoră a refugiaţilor este tehnologia. Conectivitatea este o preocupare majoră pentru refugiați. „Primul lucru pe care un refugiat solicită la sosirea la o tabără nu este apa sau mâncarea, ci parola pentru Wi-Fi”, a declarat Kaan Terzioğlu, CEO companiei Turkcell.
Acesta a precizat că un smartphone nu este un lux, este o nevoie umană de bază. Este adesea singurul lucru care leagă refugiaţii cu oamenii pe care i-au lăsat în urma lor. Aplicaţiile telefonurilor îi ajută pe refugiaţi să găsească un azi, o casă sau un loc de muncă. Să înveţe o limbă nouă sau să găsească o asigurare de sănătate. Cu toate acestea, a declarat Elaine Weidman-Grunewald, vicepreşedinte senior, Directorul responsabil pentru Sustenabilitate și Afaceri Publice, Ericsson, Suedia: „Digitizarea este mai mult decât o aplicație.” Rolul cheie al sectorului privat este de a ajuta refugiații, comunitățile gazdă și organizațiile umanitare și de dezvoltare.
Cela de-a 48-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial are loc în perioada 23-26 ianuarie 2018 la Davos-Klosters, Elveția. Peste 3.000 de lideri din întreaga lume se reunesc într-un efort de colaborare pentru a modela agendele globale, regionale și industriale, cu un angajament de îmbunătățire a stării lumii.