Delegaţia guvernamentală a ţării vecine va fi întâmpinată cu onoruri militare, la Universitatea ‘Al. I. Cuza’, unde va avea loc reuniunea, după care sunt programate o întrevedere a celor doi prim-miniştri, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, şi o întâlnire în plenul delegaţiilor oficiale română şi moldovenească.

Vor fi semnate şi o serie de documente bilaterale, printre care Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar vor fi convenite şi proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor şi energiei, şi va fi discutat sprijinul pe care România îl acordă pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă comună, după care este programată o întâlnire cu studenţii basarabeni.

Într-un interviu, premierul moldovean, Vlad Filat, declara, vineri, că la şedinţa comună a Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău vor fi discutate proiecte concrete, în special din domeniul energetic. El a precizat că, până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni, care va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a celor două state.

Vlad Filat a apreciat sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, spunând că priveşte cu optimism şi încredere dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, că există proiecte comune între cele două ţări care trebuie repornite sau duse mai departe. ‘Nu există niciun minister în Cabinet care să nu poată da substanţă dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova’, spunea Ungureanu, subliniind importanţa dialogului bilateral cu Executivul de la Chişinău atât ca semnal de ordin politic, cât şi strategic.

Desfăşurarea şedinţei comune a celor două guverne a fost planificată în urma unor convorbiri telefonice între premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu şi omologul său moldovean, Vlad Filat, pe 14 şi 19 februarie.
SURSA: Agerpres