Actul normativ reglementează mai multe măsuri pentru gestionarea migrației ilegale și pentru reducerea mișcărilor migraționiste secundare. Alt scop al acestor măsuri este alinierea cadrului normativ naţional privind domeniul străinilor şi azilului în România la reglementările europene.
Străinul va putea rămâne pe teritoriul României până la încheierea procedurii de azil
Potrivit noilor reglementări, străinul are dreptul de a rămâne pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil, arată comunicatul de presă al Guvernului. Străinul are, în prezent, dreptul de a rămâne pe teritoriul țării noastre până la expirarea a 15 zile de la finalizarea procedurii de azil .
Totodată, având în vedere afluxul masiv de străini proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, dar nu numai, pentru a sprijini poliţiştii de imigrări în activitatea de procesare a cererilor de protecţie internaţională, se modifică şi se completează prevederile Legii 122/2006, astfel încât să fie permisă implicarea experţilor Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), potrivit regulamentelor europene, în primirea cererilor de azil şi analizarea dosarelor, mai indică sursa citată.
Sprijinul experților EUAA nu presupune luarea, de către aceştia, a deciziilor administrative de acordare sau respingere a cererilor de azil, care este atribuţia Inspectoratului General pentru Imigrări.
Executivul a aprobat proiectul de investiții „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecţia spectrului guvernamental”
Tot miercuri, 17 mai, Executivul a aprobat, printr-o hotărâre de Guvern, nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii privind „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecţia spectrului guvernamental”.
Prin acest act normativ, se aprobă notele de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecţia spectrului guvernamental” şi „Creşterea rezilienţei şi a securităţii cibernetice a serviciilor de infrastructură ale furnizorilor de servicii de Internet pentru autorităţile publice din România”, din cadrul Componentei 7. Transformarea digitală din PNRR, arată comunicatul de presă al Guvernului.
Proiectul de investiţii „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecţia spectrului guvernamental” are ca scop securizarea comunicaţiilor wireless de la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, prin asigurarea securităţii infrastructurii pe suport radio şi a celorlalte infrastructuri ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), precum şi la securizarea comunicaţiilor destinate demnitarilor şi obiectivelor cărora Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) le asigură protecţia fizică.
Implementarea investiției va susține astfel transformarea digitală a serviciilor publice în servicii de calitate, sigure şi rapide, în interesul cetăţenilor, cu scopul de a creşte satisfacţia beneficiarilor de servicii publice şi de a eficientiza resursele utilizate în procesele derulate de stat.
Valoarea totală a investițiilor se ridică la 226,23 milioane lei, inclusiv TVA. Finanțarea proiectului de investiții este asigurată prin fonduri externe nerambursabile prin PNRR şi de la bugetul de stat, prin bugetele STS şi SPP, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, mai arată sursa citată.