Guvernul României a adoptat, vineri, o OUG care reglementează modalitatea şi termenele privind schimbul valutar al sumelor aferente pre-finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la Uniunea Europeană.
Guvernul a adoptat o OUG privind reglementarea schimbului valutar pentru banii primiți prin PNRR
Astfel, actul normativ prevede pentru modificarea şi completarea art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, arată comunicatul de presă al Executivului.
De asemenea, noul document creează cadrul legal şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), având în vedere că prima tranşă a sprijinului nerambursabil, de circa 2 miliarde de euro, a fost deja virată.
Conform sursei citate, ordonanţa de urgenţă reglementează modalitatea şi termenele privind schimbul valutar al sumelor aferente pre-finanţării. Astfel, sumele încasate, aferente tranşelor de plată a sprijinului nerambursabil, vor fi schimbate în lei în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare, iar suma rezultată va fi virată într-un cont distinct de disponibil deschis la Trezoreria operativă centrală pe numele Ministerului Finanţelor.
Guvernul a adoptat o OUG care creează cadrul legal pentru decontarea de la buget a cheltuielilor pentru investiţii
De asemenea, Guvernul a mai adoptat, vineri, OUG pentru modificarea art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr.19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol şi bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”. Prin actul normativ este creat cadrul legal pentru decontarea de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, a cheltuielilor pentru investiţiile la baza materială de reprezentare şi protocol.
Practic, cheltuielile pentru investiţiile necesare fondului locativ de protocol şi bunuri mobile ale RA-APPS se vor asigura din bugetul SGG, ca şi cheltuielile pentru administrarea, funcţionarea, conservarea, întreţinerea, repararea, instruirea personalului specializat şi protejarea bazei materiale destinate activităţii de reprezentare şi protocol, informează Executivul.
Astfel, investiţiile pentru beneficiari precum Senatul, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Curtea Constituţională implică cheltuieli foarte mari şi nu mai pot fi suportate din bugetul RA-APPS, în contextul în care este nevoie de măsuri urgente pentru păstrarea integrităţii şi unicităţii bunurilor aparţinând domeniului public al statului destinate asigurării serviciilor publice de interes naţional şi de reprezentare.