Guvernul a adoptat OUG privind gestionarea Fondului pentru Modernizare. Virgil Popescu a explicat exact

Vești de ultimă oră pentru România. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind gestionarea Fondului pentru Modernizare, care a fost propusă de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ce modificări aduce documentul?

În cadrul ședinței care a avut loc miercuri, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare.

Propunerea a venit din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Tot astăzi, Guvernul a mă adoptat și  modificarea și completarea unor acte normative.

În ceea ce privește prevederile ordonanței de urgență aprobate astăzi, Virgil Popescu susține că documentul va permite gestionarea banilor alocați din Fondul de Modernizare.

Totodată, ministrul a mai adăugat și că în plan există mai multe proiecte de investiții, dar și parteneriate cu alte instituții publice, astfel încât absorbția acestor fonduri să fie una mai mare.

Ce spune Virgil Popescu despre noua OUG?

„Investițiile sunt cheia către independența și securitatea energetică a României. Care se vor face și cu banii alocați din Fondul pentru Modernizare. Astăzi am adoptat această Ordonanță de Urgență importantă care va permite gestionarea acestor fonduri.

Așa cum am anunțat la începutul lunii aprilie Comitetul de Investiții a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiții la CEO, Transelectrica, dar și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică. Și vom lansa și alte call -uri pentru proiecte de investiții. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituții publice pentru a mări absorbția acestor fonduri și pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii prin AFIR va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă și biogaz”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Menționăm faptul că, la momentul actual, Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziția României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030.

Cum poate fi accesată o finanțare de acest tip?

În ceea ce privește scopul acestuia, Fondul pentru Modernizare sprijină investițiile în modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice. Tot acest fond este și cel care sprijină și finanțarea proiectelor de investiții la scară mică, în concordanță cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris.

Referitor la finanțarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investițiilor prioritare și neprioritare, aceasta se poate realiza prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanții, împrumuturi preferențiale, rambursarea parțială a împrumuturilor bancare, plăți suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme.

Totodată, trebuie menționat și faptul că modalitatea efectivă de acordare a finanțării este indicată în documentația aferentă fiecărei proceduri de selecție a propunerilor de investiții.