Marcel Ciolacu anunță OUG privind măsurile de eficientizare a cheltuielilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul unei ședințe de Guvern adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) privind măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice.

Această ordonanță introduce facilități fiscale pentru contribuabilii care își achită la timp taxele și impozitele, alături de măsuri menite să oprească risipa banului public și să stimuleze investițiile autorităților locale.

 

Facilități fiscale pentru contribuabilii corecți

Marcel Ciolacu a subliniat că ordonanța nu este un act al austerității, ci unul destinat stimulării corectitudinii în achitarea taxelor.

Astfel, se va acorda o bonificație de 3% contribuabililor, fie persoane fizice, fie juridice, care își plătesc la timp impozitul pe profit sau veniturile microîntreprinderilor. Acest beneficiu va fi calculat automat de către organele fiscale, în funcție de depunerea declarațiilor și de achitarea integrală a impozitelor la termen.

Măsuri de susținere a investițiilor locale și limitarea cheltuielilor publice

Un alt aspect al ordonanței prevede susținerea investițiilor locale, prin majorarea plafonului pentru împrumuturi contractate de autoritățile locale de la 1 miliard la 2 miliarde lei. În plus, investițiile strategice, precum cele în infrastructura feroviară sau în metrou, vor putea fi finanțate și prin euroobligațiuni verzi, deschizând noi oportunități pentru finanțarea proiectelor de mediu, a spus Marcel Ciolacu.

Pentru a limita cheltuielile publice, Guvernul impune o serie de restricții până la sfârșitul anului 2024. De exemplu, cheltuielile cu bunuri și servicii nu vor putea depăși cu mai mult de 20% media plăților lunare efectuate între ianuarie și august 2024. De asemenea, anumite avantaje în natură pentru angajații autorităților publice vor fi suspendate.

„Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și o spun clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare!

O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi.

Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Alte măsuri importante incluse în ordonanță

Printre alte măsuri regăsite în ordonanță se numără:

  • Anularea dobânzilor și penalităților și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anulează în procent de 85% din valoarea acestora dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții.
  • Creșterea penalităților de nedeclarare a obligațiilor fiscale incorecte de la 0,8% la 1% din sumele datorate, aplicabile începând cu 1 ianuarie 2025.
  • Suspendarea stimulentelor din fonduri europene pentru personalul implicat în implementarea fondurilor externe, în perioada septembrie-decembrie 2024.
  • Restricționarea evenimentelor comunitare finanțate din fonduri publice, cu excepția celor care marchează sărbători oficiale.
  • Gestionarea resurselor financiare neutilizate din bugetele ordonatorilor principali de credite, care vor fi transferate în Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului începând cu 1 octombrie 2024.