Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care vizează, printre altele, introducere a unui mecanism de monitorizare și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ordonanța stabilește, de asemenea, sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Măsuri adoptate privind reducerea emisiilor
Guvernul a adoptat, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2018 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei, de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de stabilire a metodelor de calcul şi de raportare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Potrivit Executivului, „actul normativ aduce o serie de modificări prin se stabilesc cu exactitate rolurile şi responsabilităţile celor implicaţi în ducerea la îndeplinire şi respectarea normelor specifice conform legislaţiei în vigoare”.
„Totodată, se modifică definiţia furnizorului în acord cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, titlul VIII şi se introduc noi termeni pentru participanţii la piaţa produselor petroliere: producător, importator, distribuitor, operator economic şi utilizator final, conform definiţiilor din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor şi de modificare a Directivei 2004/42/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 şi (UE) nr. 305/2011”, arată Guvernul.
De asemenea, pentru a asigura îndeplinirea şi continuitatea obiectivului de reducere a intensităţii emisiilor de gaze cu efect de seră, stabilit în prezenta OUG nr. 80/2018, se modifică prevederea “în total volum într-un an calendaristic”, astfel încât procentul de amestec cu biocarburanţi a benzinei şi motorinei introduse pe piaţă să se realizeze în procent de 8%, respectiv 6,5% în volum, se mai menţionează în comunicat.
Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor
Pe de altă parte, Guvernul a aprobat, tot în şedinţa de astăzi, o serie de măsuri fiscal-bugetare prin aplicarea cărora se asigură controlul cheltuielilor publice.
Astfel, potrivit actului normativ, în anul 2023, ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate anul acesta, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi cel al educaţiei.
„De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Se exceptează de la această măsură „Programul Rabla” pentru autorităţile şi instituţiile publice care achiziţionează autoturisme nepoluante”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Se suspendă angajările
O altă măsură stabileşte suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu excepţia posturilor unice, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, până la 31 decembrie 2023.
Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.