Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat adoptarea acestui proiect de lege de către Guvern și a solicitat Parlamentului dezbaterea acestui act normativ în regim de urgență.
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că în şedinţa de guvern de miercuri a fost adoptat un proiect de lege care clarifică procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare, menţionând că Executivul solicită dezbaterea actului normativ în regim de urgenţă, în Parlament.
„În şedinţa de Guvern de astăzi am adoptat un proiect de lege prin care deblocăm posturile pentru personalul nedidactic din unităţile de învăţământ, pentru medicii şi asistenţii de medicină şcolară şi, de asemenea, pentru asistenţii comunitari. Tot în acest proiect de lege am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare în situaţie de extindere epidemiologică în comunitate”, a arătat Turcan, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
Ea a menţionat că Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative „pentru a nu exista pretexte” de neconstituţionalitate.
„Aş vrea să tragem un semnal de alarmă şi să solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă. Este un proiect de lege extrem de important. Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative tocmai pentru a nu exista pretexte de neconstituţionalitate invocate de către cei cu care ne-am obişnuit că ne blochează activitatea guvernamentală şi Parlamentul – sperăm că va da dovadă de responsabilitate maximă şi va pune acest act normativ ca o prioritate în asigurarea cadrului legal pentru începutul de an şcolar”, a spus vicepremierul.
Ce spune președintele Iohannis despre noul an școlar
Klaus Iohannis a susținut în cadrul conferinței de presă de astăzi că noul an școlar trebuie să înceapă pentru că altfel riscăm să avem o generație pierdută. Potrivit președintelui, copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor, dar pentru acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie.
„Şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Există proiecte de regulamente, ele se discută şi într-un timp foarte scurt, cu siguranţă, vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate, deci lumea să nu-şi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – ce se face în cazul în care se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în şcoală apar cazuri de boală, care şcoală se închide, care nu se închide. Acestea sunt deja chestiuni de specialitate şi vor fi tratate de cei care sunt de specialitate”, a declarat preşedintele.