Guvernul a decis miercuri! Românii trebuie să prezinte la intrarea în țară un formular digital indiferent de modul în care întră în țară. În caz contrar, aceștia riscă amenzi de 2.000 – 3.000 de lei, acesta fiind și motivul pentru care el va fi implementat din data de 20 decembrie.
Rafila a venit cu noi vești despre acest formular digital
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, miercuri, despre decizia luată în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România pentru pasageri. Acesta a fost dezvoltat de STS. El trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale și vor să intre pe teritoriul țării, indiferent că este vorba de străini sau de români.
Mai mult, oficialii au anunțat că se vor da amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei pentru cei care nu îl au completat. Mai mult, el va fi disponibil doar electronic și nu descărcat. Mai mult, el trebuie completat cu 24 de ore înainte.
Dacă persoana a fost lăsată să intre în țară și nu completează formularul în termen de 24 de ore, DSP îi poate da o amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei. De asemenea, există patru situații clare în care acest document trebuie folosit.
Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară, personalului autorizat din punctele de frontieră. 18 state din UE folosesc acest formular introdus după apariţia tulpinii Omicron a noului coronavirus.
„Nu împiedică în vreun fel circulația, din contra, ne ajută să localizam rapid contactii unei persoane infectate și DSP-urile să poată face anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun, de testare sau izolare, după caz. Este o procedura de identificare rapidă a contactilor persoanelor infectate. Acest certificat nu va produce complicații cetetenilor care îl completează. Cetățenii români trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înaintea intrării în România”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Cine va completa formularul
Documentul ar urma să fie completat atât de români cât și de străini din data de 20 decembrie și este mai degrabă un formular de localizare al pasagerului. De menționat este faptul că până acum, o astfel de măsură a fost implementată deja de cele mai multe state din lume. Premierul Nicolae Ciucă susține că rolul noului document este protejarea sănătății populației, el ajutând la accelerarea anchetelor epidemiologice. Astfel, odată ce o persoană oferă datele persoanle, DSP-ul o va putea contacta mult mai ușor, pentru a o informa dacă a intrat în contact cu o persoană infectată în timpul călătoriei.
„Astăzi aprobăm formularul de intrare în România prin proiectul de OUG pentru implementare PLF. Din 20 decembrie, toate persoanele care vin în ţara noastră trebuie să completeze formularul digital, document folosit în 18 state UE deja. Formularul e necesar pentru protejarea sănătăţii noastre. Aşa eficientizăm măsurile de protecţie a populaţiei şi accelerăm anchetele epidemiologice. DSP-ul ia legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu o persoană infectată. PLF este dezvoltat de STS. Documentul poate fi completat pe plf.gov.ro”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a mai adăugat că formularul de călătorie va conține date despre țara prin care trec cetățenii care călătoresc și are rolul de a facilita anchetele epidemiologice, a mai spus şeful Guvernului. În ceea ce privește prevederile documentului, pasagerii vor scrie în document mai multe date precum informaţii despre mijlocul de transport, informaţii personale, de contact, adresa permanentă, cazare anterioară, adresa temporară, însoţitorii de călătorie şi persoane de contact în caz de urgenţă.