Guvernul a aprobat lista spitalelor construite sau reabilitate prin PNRR. Sunt vizate 27 de obiective

PNRR

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 22 februarie, lista spitalelor care vor fi construite sau reabilitate prin PNRR. Este vorba despre 27 de obiective de investiții.

Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 22 februarie, lista spitalelor care vor fi construite sau reabilitate prin PNRR.

Este vorba despre 27 de obiective de investiții, respectiv clădiri noi, reabilitări de clădiri, secții și pavilioane aparținând unor unități din 17 județe, inclusiv București.

Finanțare va schimba modul în care se vor derula serviciile de sănătate

„Azi avem, în fine, hotărârea de guvern prin care aprobăm lista celor 27 de spitale care vor fi construite sau reabilitate. E un obiectiv pe care l-am asumat prin PNRR. Ministerul Sănătății a reușit ca, în final, să analizeze și să poată să întocmească această listă.

Discutăm de aproximativ 2,1 miliare euro, finanțare care va aduce alt aspect pe tot ceea ce poate să însemne modul în care se vor derula serviciile de sănătate în țara noastră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, precizează că este vorba de 27 de obiective de investiții, care înseamnă clădiri noi, reabilitări de clădiri, secții și pavilioane aparținând unor unități din 17 județe, inclusiv București.

„Investiția are în vedere, pe lângă infrastructura fizică, și dotarea cu echipamente medicală și digitalizare, respectiv chiar prin realizarea unui flux informațional pentru 6.000 de paturi, iar echipamentele vor deservi 6540 de paturi.

Procesul de selecție a urmat criteriile adoptate anul trecut. Au fost selectate întâi spitalele care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, după care au fost ierarhizate în ordine descrescătoare punctajului. Avem un termen de realizare a acestui proiect, care înseamnă iunie 2026. Este o realizare pe care sperăm să o vedem pusă în practică”, a declarat Adriana Pistol.

Aceste proiecte vor reprezenta punctul de turnură în ceea ce privește investițiile în sistemul public de sănătate

La rândul său, Raed Arafat a subliniat că aceste proiecte vor reprezenta punctul de turnură în ceea ce privește investițiile în sistemul public de sănătate.

„Cel mai important proiect strategic în infrastructura spitalicească din ultimii 30 de ani din România a fost aprobat! Am investit foarte multe ore de muncă, alături de o echipă de profesioniști din Ministerul Sănătății, pentru a ne asigura că acest proiect va deveni realitate în următorii 3 ani.

Ceea ce vreau să subliniez este că ne aflăm în fața unui proiect de echipă, care nu ar fi fost posibil fără sprijinul conducerii Partidului Social Democrat, fără munca specialiștilor în management medical și fără implicarea și efortul autorităților publice locale.

Sunt convins că aceste proiecte vor reprezenta punctul de turnură în ceea ce privește investițiile în sistemul public de sănătate din România. Finalizarea majorității acestor investiții în anul 2026 va deschide calea dezvoltării strategice și planificate în infrastructura spitalicească de care este atâta nevoie în țara noastră!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.