Guvernul a aprobat negocierea și semnarea de investiții importante în regiunile frontaliere cu Ucraina și Moldova
Este vorba despre investițiile care vor fi realizate în comun de România, Ucraina, Republica Moldova și țările învecinate Mării Negre. Totodată, Ministerul Dezvoltării a informat că vor fi trei programe în intervalul 2021-2027.
Acestea vor finanța proiecte de cooperare în domenii precum situații de urgență, educație, sănătate, inovare, cercetare, protecția naturii, schimbări climatice, prevenirea riscurilor, cultură, turism, siguranță, securitate și bună guvernanță.
Bugetul programului România-Ucraina este de 54.050.004 de euro, iar investițiile pot fi realizate în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea și în regiunile ucrainene Zakarpatia, Cernăuți, Odesa și Ivano-Frankivsk.
Programul România-Republica Moldova are un buget de 77.298.439 de euro, în aria eligibilă fiind incluse județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și tot teritoriul moldovean.
Bugetul total al Programului Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este de 72.275.137 de euro, în aria eligibilă fiind incluse Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România (regiunea SE), Turcia și Ucraina.
În perioada 2021-2027, România participă la cele trei programe, având rol de Autoritate de Management, Secretariat Comun și Autoritate de Audit.
În perioada următoare, programele vor fi înaintate Comisiei Europene spre aprobare, precizează reprezentanții ministerului.
Guvernul a adoptat o strategie care va promova investițiile străine
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat anterior că Guvernul a adoptat o strategie care va promova investiţiile străine și, totodată, va asigura unele măsuri de sprijin pentru investiţiile din România.
„Guvernul României a adoptat o strategie de atragere a investiţiilor, dar nu numai de atragere a investiţiilor străine, dar şi de asigurare a unor măsuri de sprijin pentru investiţiile din România, pentru că este important să ne concentrăm pe toată zona investiţională.
Ministerul de Finanţe a lansat acel call şi a asigurat fondurile necesare pentru continuarea programelor investiţionale conform Hotărârii de Guvern 807 ( H.G. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie n.r), iar noi, la Ministerul Economiei, avem în transparenţă decizională un draft de schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare – 300 milioane de euro, 150 de milioane în acest an, 150 de milioane pentru anul viitor, cu intenţia clară de a extinde această schemă de ajutor pentru o perioadă ceva mai lungă.
Sunt câteva dintre măsurile pe care le luăm pentru a putea să asigurăm o parte din finanţare. Pe de altă parte, putem să spunem că am discutat la nivelul Guvernului şi am semnat un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine, astfel încât România să poată să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare sau din dezvoltarea unor alte capacităţi de producţie”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.