Cota pentru anul viitor a fost stabilită în conformitate cu recomandările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, la valoarea de 8,3%, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali, spun reprezentanţii ministerului.
"Astfel, potrivit actului normativ adoptat în şedinţa de Guvern, în anul 2017 va fi tranzacţionat acelaşi număr de certificate verzi ca în 2016, valoarea subvenţiei rămânând neschimbată, iar impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui din anul 2016, respectiv de 42 lei/MWh", se mai arată în comunicat.
Oficialii Ministerului Energiei au explicat că, în cazul în care ar fi fost menţinută cota din acest an, respectiv 12,5%, factura finală la energia electrică ar fi crescut cu 5%.
"În anul 2016, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menţinerea acesteia şi pentru anul viitor ar fi condus la o creştere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, reprezentând aproximativ 5% (din factura finală – n.r.)", se precizează în comunicat.
Actul normativ a fost supus analizei Consiliului Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinând punct de vedere favorabil.
"Precizăm că această Hotărâre de Guvern va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect pentru care s-a obţinut Decizia Comisiei Europene de aprobare a modificărilor propuse pentru schema de sprijin a fost transmisă autorităţilor române", au adăugat reprezentanţii ministerului.
În 16 decembrie, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a modificărilor aduse schemei de sprijin prin certificate verzi pentru pentru producţia de energie din surse regenerabile, apreciind amendamentele aduse ca fiind în concordanţă cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat.
"Odată cu aprobarea Comisiei au fost îndeplinite toate condiţiile legale pentru realizarea reformei în domeniul energiei regenerabile. Astfel, proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie întruneşte toate condiţiile legale pentru a fi promovat. Această reformă reprezintă o soluţie de echilibru în ceea ce priveşte mecanismul de promovare a producţiei de energie regenerabilă", mai susţin oficialii Ministerului Energiei. Agerpres