Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite, a fost adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.
Conform proiectului, tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeaşi dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.
Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.
Începând cu luna iulie vor fi abrogate şi prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului privind opţiunea acordată sportivului profesionist, care a încheiat o convenţie civilă cu o structură sportivă, de a i se asigura la cerere participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii public şi/sau privat.
Taxă de solidaritate cuprinsă între 50% şi 200% dacă ai mai mult de o casă
Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, „o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.
Persoanele care au venituri din activităţi independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale.
Astfel, în cazul firme plătitoare aflată în insolvenţă sau care nu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu acoperă sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, în care sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate.
Se vor impozita depozitele bancare
Proiectul de act normativ include o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de „orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii”, definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.
În acelaşi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă.
Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.
SURSA: Mediafax
DETALII:
Citeşte şi Solidaritate forţată: Persoanele cu mai multe case vor trebui să achite o taxă de 50-200% din impozit
Citeşte şi Ce impact ar avea impozitarea tichetelor de masă
Citeşte şi Veniturile din activităţi independente, taxate ca salariile
Pentru a vedea textul complet al ordonanţei, click aici