Guvernul a aprobat plafonul pentru Noua Casă
Declarația lui Florin Cîțu a fost făcută vineri, 19 martie, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat hotărârea prin care se acordă plafonul pentru ‘Noua Casă‘. Un program important, este ultimul an din acest program 2017 – 2021, un plafon de 1,5 miliarde de lei. Sunt sigur că foarte mulţi români aşteptau acest program”, a subliniat Florin Cîţu.
Este în scădere cu 2 miliarde de lei față de cel din 2020
Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, în scădere faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, a anunţat anterior Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.
Acesta estimează că vor fi în jur de 6.000 de beneficiari.
„Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului ‘Noua Casă’, acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a menţionat Cristian Păun, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România.
Totodată, în cadrul evenimentului, preşedintele FNGCIMM a subliniat că, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri.
„Pentru 2021, noi ne-am propus pe lângă orientarea IMM-urilor către capitalul care contează – care nu este cu siguranţă nici autofinanţarea şi nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar – ne-am propus şi o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri – pentru că asta este o altă problemă a IMM-urilor din România. Ele se bazează foarte mult pe bănci – cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanţare.
Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit şi pentru cei din zona de producţie primară agricolă – şi dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanţării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menţionat Cristian Păun.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea