'Ne-am luat un angajament: acela că imediat după semnarea la Bruxelles a Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Moldova în primul rând, dar şi Georgia şi Ucraina, vom fi, sper, prima ţară care ratifică aceste acorduri. Am vorbit cu premierul Leancă, pe care l-am felicitat şi care mi-a spus că azi, la ora 10,00, au avut şedinţă de Guvern pentru propria lor procedură. Azi (n.r. sâmbătă) vreau să adoptăm în mod formal proiectele de legi privind ratificarea Acordurilor (..) şi în felul acesta Parlamentul, săptămâna viitoare, în sesiune extraordinară, va putea să adopte cele două legi şi urmează să fie promulgate. (…) Mă bucur extraordinar de tare. Chiar cred că este un moment cu adevărat istoric acest pas pe care Moldova în special, dar şi Ucraina şi Georgia îl fac către UE', a afirmat premierul, în debutul şedinţei extraordinare de Guvern.
Victor Ponta a adăugat că România are obligaţia să facă 'lucruri concrete' pentru R. Moldova.
'Dacă am făcut până acum lucruri concrete – şi eu şi cred că mai mulţi dintre dvs veţi merge în septembrie – octombrie să inaugurăm grădiniţele pe care Guvernul moldovean le face din banii pe care noi i-am alocat. Am fost împreună cu prim-ministrul Leancă, cu ministrul de Externe, dar şi cu ceilalţi, cu europarlamentari, am obţinut ridicarea vizelor', a mai spus Ponta.
Rusia vrea consultări cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina după asocierea acestora la UE
Moscova este pregătită să aibă consultări cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina privind adaptarea politicilor economice ca urmare a semnării acordurilor de asociere între aceste ţări şi Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informează Itar-Tass.
'De aproape un an de zile suntem pregătiţi pentru acest gen de consultări', a spus Serghei Lavrov. 'Imediat după ce textele iniţiale ale proiectelor de acord au fost publicate, am organizat o analiză profesionistă, în special în ceea ce priveşte ţările din zona de liber-schimb a Comunităţii Statelor Independente (CSI) – Ucraina şi Republica Moldova', a precizat şeful diplomaţiei ruse.
'Vom analiza situaţia actuală dintr-un singur punct de vedere, şi anume cum ar putea afecta acest lucru condiţiile comerciale pentru Rusia şi alte ţări care au rămas în zona de liber-schimb din CSI', a adăugat ministrul de externe rus. 'Cu siguranţă, suntem în primul rând preocupaţi de interesele Rusiei şi de cele ale ţărilor din Uniunea Vamală – Belarus şi Kazahstan', a ţinut să precizeze Serghei Lavrov.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Moscova este 'interesată în primul rând de efectele asupra pieţei ruse ale importurilor fără taxe de bunuri europene în Ucraina şi Republica Moldova, în condiţiile în care mărfurile moldovene şi ucrainene vor fi înlocuite de produse europene mai competitive, şi de ceea ce se va întâmpla pe pieţele ţărilor din Uniunea Vamală – Rusia, Belarus şi Kazahstan', a mai spus Lavrov.
Totodată el a ţinut să precizeze că Rusia doreşte ca Uniunea Europeană să aibă relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, cu condiţia ca aceasta să poată lua propriile decizii. AGERPRES