Guvernul României a aprobat miercuri, 3 august, modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii de irigații din România.

Suma pusă la dispoziție este de 1,5 miliarde de euro și reprezintă total fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027.

Guvernul a aprobat reabilitarea sistemului național de irigații cu 1,5 miliarde de euro de la buget până în 2027

Veste a fost dată de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii prinicpale de irigații din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027.

Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare susprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, se prevede și înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.

„Modificarea perioadei de implementare a planului național de irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic, urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sisteme de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Mai mult, Ministerul Agriculturii își propune astfel ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mai mare în viitorul apropiat.

Se extinde suprafața totală afectată de secetă

Suprafața terenurilor agricole calamitate de secetă, pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, crește la 205.257 ha, a anunțat miercuri Ministerul Agriculturii.

Pe culturi, suprrafețele sunt distribuite astfel: grâu, triticale: 126.373 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară: 20.714 ha; rapiță: 21.837 ha; porumb: 21.419 ha; soia: 1.533 ha; mazăre: 505 ha; floarea soarelui: 7.581 ha; plante furajere: 1055 ha; alte culturi: 3.863 ha.

Județele afectate sunt Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea,Teleorman,Timiș, Vaslui și Vrancea.

Situația suprafețelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.