Guvernul a aprobat sumele! Aproape 3 miliarde de euro vor intra în conturile românilor. Cine va beneficia de ei

Guvernul a aprobat plăţile, iar 2,7 miliarde de euro se îndreaptă deja spre conturile românilor, a precizat directorul general al APIA, Adrian Pintea. El a vorbit şi despre planurile pentru următorul an, în condiţiile unor modificări impuse de Comisia Europeană.

Fermierii din România pot răsufla uşuraţi, după ce autorităţile din domeniu au dat asigurări că situaţia banilor a fost rezolvată. Directorul general al APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), Adrian Pintea, afirmă că Agenţia “a autorizat pentru plată o sumă totală de 2,7 miliarde de euro, care reprezintă 99,16 % din suma totală aferentă anului agricol 2019/2020”, potrivit unei declaraţii oferite RFI România.

Diferenţa rămasă, care mai trebuie autorizată la plată, este reprezentată de Sprijinul Cuplat acordat sectorului vegetal. Motivul întârzierii este că beneficiarii mai au de depus anumite documente, termenul de depunere fiind 15 mai, Adrian Pintea oferind ca exemplu în acest sens producătorii de sămânță de cartof și de hamei. Cabinetul Orban va adopta săptămâna următoare o Hotărâre de Guvern în baza căreia vor fi acordate subvențiile respective.

“Termenul regulamentar este 30 iunie, dar noi am reușit să achităm mult mai repede cea mai mare parte din aceste subvenții pentru cei 844.000 de fermieri înscriși anul trecut, cu o suprafață totală de 9.700.000 de hectare eligibile”, a mai precizat Adrian Pintea.

Ce se întâmplă cu subvenţiile aferente anului 2020/2021?

Oficialul APIA a vorbit şi despre cererile pentru subvenţiile anului 2020/2021, menţionând că au fost primite deja 422.800 de cereri pentru subvenții, acoperind 2.800.000 de hectare. Sistemul de depunere online a cererilor de plată a funcţionat foarte bine, Pintea sperând ca procesul de înregistrare a acestor cereri să fie gata chiar la finele lunii mai, faţă de termenul fixat de către Comisia Europeană de 15 iunie, pentru a nu impune sancţiuni fermierilor.

Directorul general al APIA spune că plata avansului pentru anul 2020/2021 ar putea fi făcută începând cu 1 septembrie, față de 16 octombrie, cum s-a întâmplat anul trecut. Modificarea termenului vine tot din partea Comisiei Europene, ca o măsură de sprijin a fermierilor ale căror afaceri au avut de suferit din cauza pandemiei, scrie lantulalimentar.ro.