Guvernul a aprobat un ajutor de urgență. Sute de familii vor beneficia de sprijin din partea autorităților

Sursă: Facebook, Guvernul României

Sute de familii din mai multe județe afectate de incendii, alunecări de teren, fie cu probleme grave de sănătate vor primi din partea Guvernului un ajutor de urgență. Suma necesară acestor ajutoare va fi alocată din bugetului ministerului Muncii.

Ajutoare de urgență pentru peste 400 de familii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1,87 milioane de lei pentru sprijinirea a 423 de familii şi persoane singure, care fie se află în situaţii de necesitate în urma unor incendii, alunecări de teren, fie au probleme grave de sănătate sau riscă excluziunea socială.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, o sumă de 471.500 lei va fi alocată pentru 75 familii şi persoane singure aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii, din judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

De asemenea, 42.500 lei vor fi destinate pentru 13 familii care se confruntă cu situaţii de necesitate cauzate de alunecări de teren, din judeţele Buzău, Dâmboviţa şi Gorj (cutremur), iar 1,35 milioane de lei pentru 335 familii şi persoane singure care se confruntă cu situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgenţă se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Ajutor de stat pentru industria cinematografică

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunţat că Guvernul a făcut „un prim pas legislativ” pentru a reporni schema de ajutor de stat de tip „cash rebate” pentru industria cinematografică şi că din luna septembrie ar putea fi plătite datoriile anterioare.

El a menţionat că în perioada imediat următoare vor fi elaborate normele de punere în aplicare, iar schema de ajutor de stat va fi alimentată după rectificare. Astfel, la începutul lunii septembrie ar putea fi achitate datoriile anterioare.

„Este o obligaţie extrem de importantă a României. În momentul în care noi am avut această schemă pusă în practică în 2018, producători importanţi au aplicat pentru primirea banilor respectivi. Din păcate, aproximativ 40 de firme (…), deşi au aplicat, nu şi-au primit banii. Suntem în măsură să anunţăm că vom repara această situaţie. Undeva la începutul lunii septembrie vom fi în măsură să achităm primii bani din cei datoraţi, urmând de asemenea să punem în practică o nouă schemă de ajutor pentru industria cinematografică pentru 2023-2027”, a precizat Romaşcanu.

El i-a asigurat pe investitorii din industria cinematografică de faptul că vor avea în România „un partener extrem de important”.