România are, de joi, 8 decembrie, cadrul legislativ cu privire la soluționarea litigiilor în ceea ce privește proprietatea intelectuală, Ministerul Economiei reglementând procedura de anulare şi de decădere privind mărcile, a anunțat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Actul normativ stabilește cadrul procedural pentru desfăşurarea unor acțiuni administrative
Conform unui comunicat al ministerului, Guvernul a aprobat în şedinţa care a avut loc, joi, 8 decembrie, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, republicată.
Actul normativ propus de Ministerul Economiei stabileşte cadrul procedural pentru desfăşurarea unor acțiuni administrative rapide şi eficiente la nivelul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), cu scopul de a s soluţiona cererile privind anularea înregistrării mărcii şi a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile Directivei (UE) nr.2015/2436.
„Mii de dosare cu litigii privind dreptul de proprietate asupra mărcilor care urmau să ajungă pe rolul instanţelor îşi vor găsi de astăzi rezolvarea la OSIM. Am supus spre aprobare Guvernului o ordonanţă de urgenţă care reglementează procedura de soluţionare a cererilor de anulare şi de decădere a drepturilor privind mărcile în cadrul OSIM.”, a declarat Florin Spătaru.
Ce presupun noile reglementări
Actul normativ vizează noi reglementări specifice cu privire la procedura de soluţionare a cererilor de anulare şi decădere privind mărcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialităţii, a dreptului la apărare şi cu ascultarea părţilor. Așadar, pentru rezolvarea cererilor de anulare şi de decădere a mărcii este obligatoriu să se țină cont de o serie de factori specifici care privesc realităţile din piaţă, cum ar fi: circuite de distribuţie a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenţie şi percepţia consumatorilor etc, care se stabilesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părţi.
În acest context, normele introduse prin prezentul proiect asigură soluţionarea cererilor de anulare şi decădere în cadrul unei proceduri apropiate celei de judecată reglementată de Codul de procedură civilă. În lipsa unor incidente procedurale, soluţionarea unei cereri de anulare sau decădere la nivelul OSIM se poate efectua în cel mult 6 luni de la depunerea cererii.
„Reglementarea procedurilor de anulare şi decădere în faţa oficiului naţional de proprietate industrială este de natură să asigure transparenţa, predictibilitatea şi întărirea protecţiei drepturilor conferite prin înregistrarea unei mărci.”, se mai precizează în comunicat.