Guvernul a aprobat un protocol privind Acordul cu Republica Moldova de construire a unor apeducte

romania republica moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul a aprobat miercuri un protocol privind un acord semnat încă din 2021 cu Republica Moldova. Acest acord se referă la reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea râului Prut.

Guvernul a aprobat un protocol cu Republica Moldova

Guvernul a aprobat, miercuri, Protocolul referitor la Acordul cu Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, cu subtraversarea râului Prut.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Protocolul a fost semnat în 10 noiembrie 2022, la Iaşi, şi prevede amendarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chişinău la 20 mai 2021.

„În baza acestui Protocol, toate amplasamentele exacte ale apeductelor se vor conveni prin hotărâri ale Comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării, semnat la Chişinău, la 28 iunie 2010”, arată sursa citată.

Ce mai prevede acordul dintre București și Chișinău

Totodată, în cazul în care părţile nu ajung la un consens privind prioritizarea amplasării apeductelor, iar una din părţi iniţiază lucrări de subtraversare a râului Prut fără consultări în prealabil, persoana juridică care a efectuat lucrările nu va fi compensată pentru cheltuielile ocazionate de aceste lucrări, mai menţionează Guvernul.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei a conductelor de alimentare cu apă potabilă. Acordul reglementează aspectele privind amplasarea apeductelor, cu subtraversarea râului Prut, definirea acestor construcţii hidrotehnice, modalitatea de efectuare a lucrărilor şi execuţia acestora, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, autorizarea activităţilor de construcţie, rezolvarea diferendelor şi dispoziţii finale, precizează sursa citată.

Parlamentul European, dezbateri privind situația din Republica Moldova

Pe de altă parte, în Parlamentul European au avut loc marți dezbateri pe tema situaţiei din Republica Moldova, pe fondul recentelor proteste de stradă şi avertizărilor făcute de autorităţile de la Chişinău, potrivit cărora Rusia doreşte să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin sabotaj şi prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a republicii în Uniunea Europeană, transmite miercuri RRA.

În acest context, mai mulţi eurodeputaţi români au insistat, în prezenţa comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, că Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede.

Mesajul transmis în forul european de comisarul pentru politica de vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a fost acela că Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova, iar viitorul ţării este în blocul comunitar.