Guvernul a cerut audit internațional în cazul Spitalului Pantelimon

Anunțul ministrului Alexandru Rafila a venit după ce acesta avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

„Am venit aici să analizăm situația creată în urma incidentelor foarte serioase care au avut loc la Spitalul Pantelimon. Am discutat despre nevoia atenuării acestor discuții și dispute care există în momentul de față în spațiul public, în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate, în ceea ce privește credibilitatea serviciilor oferite de spitalul Sf. Pantelimon. Am decis și am făcut deja primele demersuri să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional, medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Sf. Pantelimon”, a transmis el.

Ministrul Sănătății a adăugat că mesajul pe care dorește să-l transmită opiniei publice este „cel care trebuie să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate”.

„Să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialități medicale, între mass-media și unii dintre reprezentanții corpului medical. Eu sunt în primul rând medic, apoi sunt ministrul Sănătății. Am o responsabilitate în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate”, a conchis el.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Rafila)

Ministrul a trimis documentele care au stat la baza activității Corpului de Control din Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila a anunțat că a trimis Corpului de Control al Primului Ministru toate documentele care au stat la baza activității Corpului de Control din Ministerul Sănătății la Spitalul Sfântul Pantelimon.

„Corpul de Control al Primului Ministru a solicitat Ministerului Sănătăţii o informare extinsă şi toate documentele care au rezultat în urma acestui lucru le-am trimis aici pentru analiză la Corpul de Control al Primului Ministru. Am trimis toate documentele care au stat la baza activităţii Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii”, a declarat el luni.

Oficialul a specificat că documentele referitoare la activitățile Corpului de Control nu sunt destinate pentru comunicarea publică.

„Documentele care fac referire la activităţile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice conform unui ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă, deci nu au nicio legătură cu mine. Ceea ce vreau să vă spun este că Corpul de Control s-a deplasat acolo pentru două plângeri de natură administrativă, doamna Stamatoiu şi doamna Voicu iar în momentul în care am aflat după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz, a trimis comisia de disciplină care investigează problemele de natură medicală”, a explicat acesta.

Șefa secției ATI și-a dat demisia

Amintim că tot luni,  medicul Florina Pompilian, șefa secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon, și-a depus demisia. Ea este una dintre cele două doctorițe investigate de Parchet în legătură cu decesele suspecte din secția pe care o conducea.

Dr. Florina Pompilian a invocat „motive personale” ca temei pentru demisia sa.

Conform informațiilor disponibile până în prezent, dr. Florina Pompilian va continua să activeze ca medic în secția de Terapie Intensivă. Demisia sa se referă exclusiv la funcția de șef al secției ATI din Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Această demisie survine după o serie de alte demisii în cadrul spitalului, inclusiv din partea medicilor din secția de Terapie Intensivă. Aceștia și-au prezentat demisiile din gărzi la câteva zile după declanșarea scandalului, anunțat chiar de Florina Pompilian. Mai multe puteți citi aici.