Guvernul României schimbă legislația privind tratamentul minorilor

Guvernul României schimbă legislația privind tratamentul minorilor. Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind tratamentele medicale pentru pacienții sub 18 ani.

Decizia vine în urma unui incident tragic de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, unde un adolescent de 16 ani a murit din cauza lipsei de intervenție adecvată.

Guvernul României
SURSA FOTO: Dreamstime

Un caz care a schimbat sistemul

Guvernul României schimbă legislația privind tratamentul minorilor. Tragedia a scos la iveală o problemă majoră din sistemul medical românesc. Adolescentul, diagnosticat cu peritonită acută, a fost refuzat de chirurgul de gardă, care a motivat că nu avea competențe pediatrice. Transferul către un spital din Craiova a durat peste trei ore, timp în care pacientul și-a pierdut viața.

Acest caz a evidențiat necesitatea unei reforme urgente pentru a permite intervenții medicale în situații critice, chiar și în lipsa specialiștilor pediatri.

Noile reglementări

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate, în cazuri de urgență extremă, când viața minorilor este în pericol și nu sunt disponibili medici pediatri, alte cadre medicale pot interveni. Medicii din specialități similare patologiei pacientului vor putea trata minorii, dacă transferul la o unitate medicală adecvată nu poate fi realizat în timp util.

„Astfel, în situații de urgență care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialități pediatrice și pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”, a transmis Guvernul.

O altă modificare importantă adusă Legii nr. 95/2006 vizează tinerii cu vârste între 18 și 21 de ani care suferă de boli rare. Aceștia vor putea continua tratamentele în specialitățile pediatrice, asigurându-se astfel continuitatea îngrijirii medicale.

Lipsuri grave la Spitalul din Târgu Jiu

Guvernul României schimbă legislația privind tratamentul minorilor. Dr. Amza David, medicul de gardă care a preluat cazul unui adolescent de 16 ani la scurt timp după ce acesta a fost adus în unitatea medicală, a detaliat într-o postare pe Facebook modul în care a gestionat situația de urgență.

Acesta a subliniat lipsurile majore cu care se confruntă secția, evidențiind absența unor specialiști esențiali, precum medicii de neurochirurgie, chirurgie plastică, cardiologie sau chirurgie toracică, indicând faptul că lista de nevoi rămâne în continuare alarmant de lungă.

Incidentul cu adolescentul pune în discuție, din nou, modul în care se desfășoară activitatea medicală în spitalele din România, aducând în prim-plan deficiențele sistemului de sănătate și provocările cu care se confruntă personalul medical în gestionarea cazurilor urgente.

Cazul a fost semnalat Direcției de Sănătate Publică din Gorj, care a dispus o echipă de inspectori pentru a verifica condițiile din spital și pentru a evalua modul în care a fost gestionat incidentul.

Pe lângă Direcția de Sănătate Publică, cazul a fost adus la cunoștința și altor autorități, inclusiv Colegiului Medicilor, iar spitalul a demarat propria investigație internă pentru a clarifica circumstanțele evenimentului.

„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli), se prezinta la UPU. Eşti solicitat la consult şi il efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (…). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi  transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fara ei in cazul unui accident?),iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.