Decizie de ultimă oră luată de Guvern. Vineri a fost adoptată o Ordonanță de Urgență prin care autoritățile de reglementare își pot achiziționa autoturisme fără să țină cont de costuri sau de capacitatea cilindrică.
O nouă ordonanță de urgență a fost adoptată vineri de Guvern. Printre zecile de prevederi pe care le conține, documentul mai prevede și eliminarea restricțiilor pe care autoritățile de reglementare le aveau în privința achiziționării de autoturisme.
În ceea ce privește autoritățile de reglementare care de acum vor putea cumpăra autoturisme fără limită de costuri sau de capacitate cilindrică, printre ele se numără Curtea de Conturi, care este condusă de Mihai Busuioc, ANCOM (Telecomunicații – Vlad Stoica), dar și ANRE (Energie – Dumitru Chiriță).
Potrivit g4media.ro, până acum, singurele instituții care erau exceptate de la regulă erau Administrația Prezidențială, Parlamentul și Guvernul României. Referitor la restul instituțiilor publice, conform legii, acestea nu aveau voie până acum să achiziționeze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și mai scumpe de 18.000 euro inclusiv TVA.
Astfel, noua Ordonanța de Urgență 130/2021, care a fost adoptată vineri de către Guvern și ulterior publicată în cursul zilei de sâmbătă în Monitorul Oficial, modifică Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice și introduce această prevedere:
Sursa citată precizează la articolul 5, alineatul (9^4) o modificare care va avea următorul cuprins:
Noua OUG nu are nici o justificare
„(9^4) Prin excepție de la prevederile alin. (8), serviciile Parlamentului, Administrația Prezidențială, Curtea de Conturi, Secretariatul General al Guvernului, precum și ale autorităților de reglementare pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme după normativele proprii stabilite”, se arată în Ordonanța de urgență adoptată vineri de către Guvern.
G4media.ro notează însă că în nota de fundamentare a OUG, publicată vineri de Ministerul Finanțelor, nu există nici o justificare pentru această măsură. Mai exact, deși este vorba despre o Ordonanță de urgență, nu este prevăzut fundamentul după care a fost impusă aceasta.
Noul OUG este doar enunțat, fără a exista motive care au dus la impunerea unei astfel de măsuri pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.
”Se propune completarea art. 1 și 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, in sensul includerii și a Curții de Conturi între instituțiile care își stabilesc normative proprii de cheltuieli”, se mai arată în document.