Compania americană, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, precizează că Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre constă în săparea a cinci sonde şi realizarea unui ansamblu submarin de producție. Acesta va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizata şi operată de la ţărm. Iar de aici o conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu.
Capacitatea de producţie estimată va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al ţării noastre.
„Această aprobare din partea ANRM reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către ANRM.”, a declarat Mark Beacom, directorul general de la Black Sea Oil-Gas.
În luna februarie a acestui an, Black Sea Oil-Gas a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, unde va investi 400 de milioane de dolari.
Actul încheiat de Guvern cu cei de la Black Sea Oil-Gas este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989 și nu în ultimul rând este un semn că marile companii care au investit, până acum, în explorare în Marea Neagră sunt dispuse să treacă la faza de producție.
Estimările arată că producția de gaze offshore în România ar putea aduce bugetului de stat redevențe de aproximativ 370 de milioane de euro. Asta în condițiile în care în 2017, statul a încasat redevențe de 140 de milioane de euro.