Guvernul a dat undă verde. Gările din România vor putea fi modernizate și reparate de autoritățile locale

Vești de ultimă oră la nivel național. Guvernul României a dat undă verde unei ordonanțe de urgență, conform căreia, de acum, autoritățile locale vor putea moderniza și totodată repara gările. Anunțul a fost făcut de Sorin Grindeanu.

Noi modificări în România. De acum, autoritățile locale se pot implica în modernizarea, dar și reparația gărilor. Anunțul a fost făcut de Sorin Grindeanu, care a dat detalii în acest sens și a dezvăluit toate noutățile.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Transporturilor anunță că Guvernul României a aprobat în cadrul ședinței de joi o ordonanță de urgență care asigură corelarea legislaţiei naţionale cu cea europeană în domeniul feroviar.

Astfel, conform documentului adoptat de Executiv, autoritățile locale vor putea contribui de acum și la reparația modernizarea gărilor. Ministrul susține că acesta este un pas important spre descentralizarea unor servicii, dar și investiții în domeniul feroviar.

Sorin Grindeanu, despre legislația din domeniul feroviar

„Astfel, facem un pas important spre descentralizarea unor servicii şi investiţii în domeniul feroviar. Prin modificările prevăzute în actul normativ autorităţile locale interesate vor avea inclusiv posibilitatea să încheie parteneriate cu CFR pentru reparaţia şi modernizarea gărilor din localităţi”, a scris ministrul, pe Facebook.

În același timp, Sorin Grindeanu a mai explicat și ce mai stabilește ordonanța de urgență adoptată de Executiv. Printre măsuri se numără și posibilitatea autorităților publice locale de a încheia cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală.

Totodată, autoritățile locale vor putea implementa servicii publice adecvate de transportul feroviar de călători și de asemenea vor putea construi parteneriate pentru implementarea anumitor proiecte în domeniu feroviar.

Ce vor putea face de acum autoritățile locale?

„Mai exact, prin OUG se stabilesc:

– distincția între obligațiile de serviciu de interes național (care sunt în competența MTI) și obligațiile de serviciu de interes local (care sunt de competența autorităților publice locale);

– permisiunea acordată autorităților publice locale să contribuie la asigurarea nivelului de performanță al infrastructurii feroviare prin implementarea unor servicii publice adecvate de transport feroviar al călătorilor;

– posibilitatea ca autoritățile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală;

– asigurarea cadrului legislativ care permite MTI, Companiei Naționale care administrează infrastructura feroviară, Societăților Naționale rezultate din reorganizarea SNCFR și autorităților publice locale constituirea unor parteneriate pentru implementarea de proiecte care privesc infrastructura feroviară publică”, se mai arată în postarea ministrului Transporturilor.