Informație de ultimă oră. Guvernul României a dat undă verde pentru înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Ce schimbări va aduce directoratul și ce reforme sunt anunțate în următoarea perioadă?
Miercuri, 22 septembrie, în cadrul ședinței de guvern care a avut loc la Palatul Victoria s-a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Ordonanța 104 a fost publicată în Monitorul Oficial din 24 septembrie 2021.
Înființarea DNSC este un proiect strategic pentru România, la care și-au adus contribuția un număr de 20 instituții cheie implicate în această inițiativă. Proiectul a primit un sprijin puternic din partea Premierului, a Guvernului României și a CSAT.
Dezvoltările înregistrate la nivel european, complexitatea transformării spațiului cibernetic și intensificarea activității online, accelerată de apariția pandemiei COVID-19, au evidențiat nevoia creării unei noi instituții, care să asigure performanța necesară la nivel național.
Noua instituție va reforma domeniul civil al securității cibernetice și va înlocui Centrul Național de Securitate Cibernetică (CERT-RO), urmând să aibă o plajă mult mai largă de responsabilități, adaptate nevoilor unei lumi în continuă mișcare și dezvoltare. DNSC urmează să preia personalul, infrastructura și atribuțiile fostului CERT-RO, a cărei structură și mod de operare depășite nu mai corespundeau evoluțiilor din spațiul cibernetic.
Directoratul va fi un liant între administrația publică, mediul privat și cel academic, pentru crearea unei arhitecturi coerente și reziliente de securitate cibernetică la nivel național. Acesta este conceput ca o instituție civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un centru de excelență recunoscut pe plan internațional și național.
DNSC va îndeplini un rol cheie în implementarea noii Strategii Naționale de Securitate Cibernetică și în asigurarea respectării de către România a angajamentelor asumate la nivel internațional, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE, a Directivei NIS și NIS 2.0, precum și de Centrul european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).
Ce va aduce nou Directoratul Național de Securitate Cibernetică
- Reformarea și îmbunătățirea capabilităților civile ale domeniului securității cibernetice;
- Capacitatea de a contribui la bugetul de stat, așa cum o fac instituții similare din alte țări ale UE;
- Va contribui la creșterea și păstrarea în țară a resursei umane din domeniul securității cibernetice;
- Va reprezenta o instituție atractivă pentru specialiștii în securitate cibernetică, atât din perspectiva provocărilor profesionale, cât și din punct de vedere al pachetului salarial;
- Va crea și sprijini un nou ecosistem în domeniu, în care să colaboreze actori cheie din instituțiile statului, mediul privat și mediul academic;
- O cultură adecvată și o determinare de lider civil al securității cibernetice din România;
- O contribuție consistentă la managementul crizelor cibernetice la nivel național și al UE;
- Un design instituțional și o bază legislativă moderne, peste nivelul construcțiilor instituționale existente în statele membre ale UE;
- Parteneriat real și sustenabil cu mediul privat;
- Recunoaștere a eforturilor și rolului semnificativ al României în domeniului securității cibernetice.