Guvernul a dat undă verde. Cei demiși vor primi compensații care acoperă 6 luni de indemnizații, conform surselor. Altfel, România risca să piardă 300 de milioane de euro din PNRR, pentru că nu ar fi ales corect șefi noi la companiile de stat.

Această ordonanță de urgență pare să fie o măsură menită să corecteze numirile problematice. Pe de o parte, elimină riscul unor procese costisitoare intentate de șefii demiși, dar pe de altă parte, le oferă acestora compensații pentru plecare.

Situație dificilă cu acest PNRR

Se pare că problema numirilor la companiile de stat afectează nu doar sectorul energetic, ci și transporturile. Suspendarea celor 20 de milioane de euro din PNRR arată că Bruxelles-ul urmărește cu atenție aceste jaloane. Faptul că în Transporturi majoritatea celor vizați au demisionat arată că presiunea externă funcționează, dar rămâne de văzut dacă ordonanța de urgență va rezolva problema sau doar va crea alte complicații.

Numirea de șefi la companii din energie este unul dintre jaloanele care împiedică primirea a 1,1 miliarde euro din PNRR.

Comisia Europeană a suspendat deja 20 milioane de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR și pentru nereguli legate de numirile la companiile de stat din Transporturi, dar aici majoritatea celor vizați au demisionat.

Contextul 2024

Guvernul a dat undă verde. Surse guvernamentale spuneau în octombrie că România vrea să reia selecțiile de șefi la 14-15 companii de stat din Energie.

Toate selecțiile pe care Comisia Europeană le contestă sunt selecții definitive pe Ordonanța guvernanței corporative 109, organizate în mandatul fostului ministru al Energiei Virgil Popescu, au precizat sursele.

„Selecțiile trebuie reluate. Cu siguranță le reluăm pe baza scrisorii Comisiei Europene. Vom avea o actualizare de legislație pe guvernanța corporativă, luna viitoare. Acolo unde Comisia Europeană a constatat că selecția este neconformă se reia procedura. Încetează mandatele pentru incompatibilitate. Mandatul nu poate fi peste lege”, ar fi declarat sursele guvernamentale pentru Economedia.

Pe picior greșit

Aceste situații evidențiate de Comisia Europeană ilustrează un conflict de interese flagrant și o lipsă de transparență în numirea conducătorilor companiilor de stat. Practic, persoanele care trebuiau să selecteze candidații au ajuns să se numească pe ele însele în funcții de conducere.

Astfel de practici nu doar că afectează credibilitatea procesului de recrutare, dar și pun în pericol accesul României la fondurile europene.

În plus, Comisia Europeană a suspendat 20 milioane de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR pentru nereguli legate de numirile la companiile de stat din Transporturi.