Ludovic Orban a răbufnit în ședința de Guvern de luni în ceea ce privește o serie de măsuri de sănătate publică valabile în situații de risc epidemiologic și biologic.
Guvernul a aprobat, astăzi proiectul referitor la carantinare, izolare și internare.
„La trecerea de la starea de urgență în starea de alertă, ne-am trezit cu o altă decizie a Curții Constituționale, care ne-a creat o situație dramatică pe care, până la urmă, am putut s-o rezolvăm printr-un proiect de lege înaintat de guvern, în procedură de urgență, către parlament, care a fost adoptat, dar, evident, a fost adoptat cu multe modificări care ne-au îngreunat posibilitățile reale de a ne lupta eficient contra epidemiei”, a spus Orban.
Totodată, Ludovic Orban face un apel la parlamentari să adopte în regim de urgență acest proiect.
„Voi solicita Parlamentului să adopte în regim de urgență, astfel încât cât mai repede posibil să restituim baza legală, în urma deciziei CCR, ca să ne permitem să combatem eficient și să avem la dispoziție toate instrumentele pe care le au toate celelalte țări. Eu nu știu ca în vreo țară europeană sau în vreo țară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România.
(…) Avem acest proiect de lege și va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid și să adopte acest proiect de lege, astfel încât să avem toate instrumentele necesare pentru a putea să apărăm viața și sănătatea românilor”, a spus Orban, în debutul ședinței de Guvern.
Guvernul a fost sabotat
Premierul s-a arătat extrem de deranjat de decizia luată de CCR privind pacienții bolnavi de covid-19. Este vorba despre decizia care prevede ca pacienții asimptomatici și internați cu forța să nu mai fie ținuți în spitale sau acasă.
„Guvernul fost sabotat de atitudinea unor lideri politici, de decizii care se iau și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niste filiale ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva cetățenilor români privind sănătatea, noi am avut soluții și acum iar venim cu soluții.
Amintesc că amenzile date în stare de urgență au fost anulate de CCR. Apoi, la trecerea de la stare de urgență la cea de alertă ne-am confruntat cu o nouă anulare a CCR, care ne-a obligat să dăm o lege. Dau un exemplu, pentru că în spitale nu se mai poate dispune detașarea, sunt spitale care nu mai au medici pe ATI. Suntem în situații în care trebuie să mutăm pacienți cu elicopterul că nu mai sunt medici care să aibă grijă de ei. Sunt președinți de consilii județene care se opun și detașării medicilor care vor să plece”, a adăugat Orban.
Acuzații grave la adresa CCR
Totodată, Ludovic Orban a mai vorbit și despre măsurile de izolare și carantinare pe care le-a luat până în prezent și a continuat să critice decizia luată de CCR.
Premierul consideră că CCR a lăsat Guvernul fără niciun fel de instrument în luarea deciziilor pentru a asigura siguranța cetățenilor.
„Curtea Constituțională ne-a lăsat fără instrumentul de a lua deciziile de izolare la domiciliu, de carantinare în spații instituționalizate. Cum am fi putut reacționa în cazuri precum Suceava? Pe de o parte carantinarea a oprit răspândirea în alte localități și a permis revenirea la o situație mai bună în timp relativ scurt.
Vă spun că exista cadrul legal și înante.Unde am fi fost dacă n-am fi putut să luăm aceste măsuri? Noi am avut o expunere uriașă pentru persoanele care au venit din țări cu un focar foarte ridicat.
Probabil numărul de cazuri ar fi fost de 10 sau de 20 de ori mai mare. Am apărat viața și sănătatea populației.
Cred că orice instituție trebuie să se comporte responsabil, nu să facă jocuri politice și să pună bețe în roate”, a mai spus Orban.