Salariile angajaţilor companiilor de stat vor scădea cu 25%, iar cheltuielile materiale ale ministerelor vor fi reduse cu 20%. A doua proprietate imobiliară va fi impozitată suplimentar, a anunţat premierul Emil Boc. Companiile care au capital majoritar sau integral de stat se vor supune noilor reglementări şi în consecinţă salariaţii acestora vor avea salariile reduse cu 25%. “Vreau să fie clar că reducerea salariilor cu 25% se va aplica şi celor din companiile de sta
Salariile angajaţilor companiilor de stat vor scădea cu 25%, iar cheltuielile materiale ale ministerelor vor fi reduse cu 20%. A doua proprietate imobiliară va fi impozitată suplimentar, a anunţat premierul Emil Boc.
Companiile care au capital majoritar sau integral de stat se vor supune noilor reglementări şi în consecinţă salariaţii acestora vor avea salariile reduse cu 25%.
“Vreau să fie clar că reducerea salariilor cu 25% se va aplica şi celor din companiile de stat, aşa cum sunt Eximbank sau CEC Bank. În conţinutul legii pe care o vom propune va figura şi reducerea fondului de salarii cu 25% pentru că şi cei de la companiile de stat beneficiază într-un fel sau altul de sprijinul statului”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Ministere trebuie să reducă din cheltuielile cu bunurile şi serviciile
Cheltuielile cu bunuri şi servicii a ministerelor se vor reduce cu 20%.
“Vă solicit reducerea cheltuielilor cu transportul, benzina, telefoanele, deplasările externe şi alte bunuri de acest fel. Cu excepţia instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională, vă solicit să faceţi o reducere de 20% suplimentară faţă de 15% pe care am început-o în 2009, cheltuieli de transport, benzină, telefoane.
Nu vizăm funcţionarea poliţiei sau armatei, servicii care nu pot avea o reducere, să spunem, de combustibili, dar în rest la ministere rog ca această reducere a cheltuielilor de bunuri şi servicii să fie operabilă şi o vom concretiza în rectificarea de buget”, a spus Boc.
Licitaţiile pentru maşini şi sedii vor fi sistate
Premierul le-a cerut miniştrilor să sisteze toate licitaţiile care vizează achiziţii de maşini, sedii sau televizoare.
„La companiile naţionale pe care le aveţi în subordine, vă solicit să sistaţi orice licitaţie care vizează maşini, sedii sau alte produse de acest fel, care nu au incidenţă imediată pentru funcţionarea normală a instituţiilor. Ele pot fi amânate pentru vremuri mai bune, acum trebuie să ne concentrăm pe toate investiţiile majore de care România are nevoie’, a spus Emil Boc.
Premierul a atras atenţia că „fiecare ministru răspunde de modul în care aceste licitaţii se vor opri”.
A doua proprietate, impozitată suplimentar
Statul va percepe un impozit suplimentar pentru cea de-a doua proprietate, aceasta fiind o altă măsură ce urmăreşte creşterea veniturilor bugetare, a precizat Boc.
„În proiectul de Lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentară. Prima proprietate se impozitează normal, iar începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi a avea un efort de solidaritate şi din partea celor care au mai multe proprietăţi”, a spus Boc.
Pentru a aproba proiectul de act normativ care va cuprinde toate măsurile de criză, Guvernul se va reuni imediat după ce Consiliul Economic şi Social va da avizul pe scrisoarea de intenţie. CES se întruneşte vineri.