Proiectul în discuție, întocmit de Ministerul Sănătății, prevede o cantitate de 350 litri/lună/vehicul. Din cauza crizei economice, Guvernul decisese să reducă consumul de carburant cu 25%, de la 100 litri/lună/vehicul la 75 litri/lună/vehicul, se menţionează în nota de fundamentare al proiectului de act normativ.
”În aceste condiţii, la un consum mediu de 10 litri/100 km, un vehicul utilizat în activităţile de medicină legală poate efectua numai 2,5 km/zi, ceea ce este absolut nerealist şi neacoperitor, instituţiile respective înregistrînd frecvent depăşiri ale consumului normat”, se mai arată în acelaşi document.
Din situaţiile centralizate pe cele 41 de judeţe şi Bucureşti a reieşit că, în anii 2009 şi 2010 numărul kilometrilor parcurşi de vehiculele utilizate în activităţile de medicină legală au fost de circa 2,5 milioane,  iar în perioada ianuarie-august 2011, de 1,4 milioane kilometri.
Potrivit sursei citate, nu se consideră depășiri la consumul de carburant normat pe autovehicul consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul total de autovehicule aprobat pentru fiecare instituție sanitară publică ce desfășoară activitatea de medicină legală.