Prin Hotărâre de Guvern aprobată în septembrie s-a stabilit ca persoanele care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat și boli rare să beneficieze de un spor de 15% din salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie sau indemnizaţia de încadrare.

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situație care genera discriminări între persoanele cu handicap.

Aplicare din octombrie

Hotărârea de Guvern a fost publicată pe 25 septembrie în Monitorul Oficial. Cum hotărârile se aplică imediat ce apar în Monitorul Oficial, rezultă că prima lună în care sporul va fi acordat este chiar cea în curs.

Pentru a beneficia de sporul de 15%, bugetarii trebuie să ducă certificatul de încadrare în gradul de handicap la instituția la care lucrează.

Firmele private, obligate să angajeze persoane cu handicap

Firmele private și entitățile publice cu peste 50 de angajați au obligația de a angaja un număr minim de persoane cu handicap, conform legislației în vigoare.

Dacă nu fac asta, ele datorează lunar statului o sumă de bani calculată la salariul minim brut.

Ajutoare de la buget

Angajatorii care încadrează şomeri, tineri absolvenţi sau persoane cu handicap primesc din luna iulie o subvenție de la stat în valoare de 2.250 de lei.

Anterior, această valoare era de 900 de lei. Aceeași subvenție se acordă și firmelor care angajează șomeri sau absolvenți.

Facilități pentru integrare

De asemenea, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat, familia sau persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suporta din bugetul de stat.

Concomitent, persoanele cu handicap, asistenții personali ai acestora sau însoțitorii sunt scutiți de la plata rovinietei.

Persoanele cu handicap sunt scutite de impozitul pe venit. Scutiri se mai aplică și la impozitul pe casă și terenul aferent, dar și pe mașină, în caz că dețin în proprietate, scrie libertatea.ro.