Guvernul va promova şi îşi va asuma răspunderea pe Legea Educaţiei Naţionale în forma adoptată de Camera Deputaţilor, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
Despre decizia de asumare, Boc a subliniat că a recurs la „această procedură tăioasă” punând în joc practic mandatul Guvernului, pentru că Legea Educaţiei este extrem de importantă pentru modernizarea sistemului educaţional.
”Promovăm forma Legii Educaţiei Naţionale adoptată de către Camera Deputaţilor. În cadrul procedurii legislative, există un termen pe care îl vor stabili birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului, pentru depunerea de amendamente de către deputaţi şi senatori. Guvernul îşi arată toată disponibilitatea de a examina cu maximă atenţie şi seriozitate toate amendamentele care vor fi depuse”, a afirmat premierul.
Şeful Executivului le-a mulţumit colegilor din comisiile parlamentare pentru eforturile depuse în susţinerea acestei legi şi i-a asigurat că „lucrurile bune” vor fi păstrate de către Guvern în forma finală a proiectului de act normativ.
"Din nefericire, din luna mai, proiectul este blocat la Senat. Acest proiect este extrem de important pentru educaţia românească şi orice zi care trece înseamnă, practic, afectarea şansei fiecărui tânăr din România de a beneficia de un sistem educaţional modern şi performant. Orice tergiversare a acestui demers este nebenefică sistemului educaţional din România. Motiv pentru care astăzi am luat decizia de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei”, a afirmat Boc.
El mai a ţinut să precizeze că anul trecut Guvernul a încercat să promoveze acest proiect de lege, care a fost, însă, respins de Curtea Constituţională pentru motivul că nu a existat suficientă dezbatere publică cu privire la prevederile acestuia.
Birourile Permanente vor stabili termenul pentru analiza amendamentelor
Odată cu anunţarea asumării răspunderii de către Executiv, proiectul legii Educaţiei va pleca la Parlament, urmând ca birourile permanente să stabilească un termen pentru analiza amendamentelor.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.