Așadar, purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis joi, 4 mai, că sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Dan Cărbunaru a oferit noi informații despre sprijinul acordat pentru compensarea prețurilor

„Mă refer la acordarea sumei de 250 de lei o dată la două luni, sub formă de tichete sociale pe suport electronic, pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau asigurarea unei mese calde. Este parte a pachetului guvernamental „Sprijin pentru România”, care a fost configurat la nivelul coaliţiei de guvernare şi această măsură se aplică din perioada 1 iunie 2022 până în 31 decembrie 2023 cu o finanţare de 6,2 miliarde lei, din care jumătate din sumă este asigurată din fonduri europene”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Cel de-al doilea document pe care aș fi vrut să vi-l menționez este legat de calendarul demersurilor pe care autoritățile le-au făcut pentru decontarea din fonduri europene a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, după ce a avut loc modificarea și completarea acestuia de către Comisia Europeană.

În privința regulamentelor aplicabile, astfel, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum gospodărie vulnerabilă, în două tranșe”, a declarat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.

Ajutorul este utilizat pentru plata unor servicii

De asemenea, acesta a subliniat că ajutorul este utilizat pentru plata unor servicii precum electricitate, gaz, energie termică în sistemul centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi sau alte materiale de încălzire.

„Acest ajutor, de care mulți români deja beneficiază, este utilizat pentru plata unor servicii precum electricitate, gaz, energie termică în sistemul centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi sau alte materiale de încălzire.

Pentru a beneficia de acest sprijin, venitul net pentru fiecare coabitant în fiecare loc de consum nu trebuie să fie mai mare de 2.000 de lei pe lună. Sunt peste 4 milioane de beneficiari de carduri de energie, cu un buget total alocat acestui program de 2,8 miliarde lei.

Ca urmare a acestor modificări, autoritatea de management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat modificarea programului care vizează crearea unei noi axe prioritare, astfel încât să poată avea loc decontarea din Fondul Social European a sprijinului aferent categoriilor de persoane vulnerabile care au nevoie de compensarea prețului la energie.

După aprobarea de către serviciile Comisiei Europene a modificării acestui program operațional, Autoritatea de Management va lansa apeluri pentru a deconta sprijinul acordat acestor categorii de persoane pentru compensarea prețului la energie”, a mai spus Dan Cărbunaru.

„Sunt două dintre programele aprobate deja de Comisia Europeană în 2022, în decembrie, iar Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a realizat deja demersuri pentru a demara implementarea măsurilor care vor beneficia de sprijin financiar prin aceste programe. A fost operaţionalizată aplicaţia informatică. De asemenea, a fost publicat deja calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte şi au fost elaborate draft-urile de Ghid al solicitantului, în condiţiile specifice pentru zece apeluri de proiecte, publicate deja în consultare publică”, a conchis Cărbunaru.