‘Există o legătură puţin mai complicat de explicat între investiţiile pe care le face statul român şi care au rol de antrenare, urmate fiind de investiţiile străine, în sensul că Guvernul, datorită politicii fiscale prociclice şi a creşterilor de salarii foarte mari, a fost nevoit să reducă masiv investiţiile proprii pentru a se putea încadra în limita de de deficit de 3%. Ori, investitorul privat de regulă vine pe urma sau în urma guvernului oricărei ţări, astfel încât, dacă guvernul ţării respective taie din investiţii o reacţie firească a sectorului privat este să nu investească nici el. El nu vine în locul guvernului, ci în completarea guvernului’, a spus Lazea.
Acesta a precizat că pentru a avea o creştere economică sustenabilă este nevoie de păstrarea echilibrelor macroeconomice, creşterea factorilor care contribuie la majorarea produsului intern brut potenţial – capital, forţă de muncă şi productivitate. Lazea a menţionat că numai prin relaxări fiscale nu putem avea creştere sustenabilă pe termen lung.
‘Aşa cum a fost construit bugetul, investiţiile se bazează în cea mai mare măsură pe atragerea de fonduri europene. Ori aici avem întârzieri legate de motive birocratice. Problema este că atunci când ne vom pune la punct aceste probleme şi vom putea să atragem fonduri, guvernul va trebui să cofinanţeze, deci să dea acei 15% pentru investiţii şi cu acei 15% riscăm să ieşim din marja de deficit de 3%’, a afirmat Lazea. AGERPRES